Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Výrobce nákladních aut Avia zvýšil v pololetí tržby o čtvrtinu

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)
Letňanský výrobce nákladních aut Avia Ashok Leyland Motors utržil za první pol. za své vozy o čtvrtinu více než loni. Nárůst tržeb z prodeje náhradních dílů se zvýšil téměř o 40 procent. Firma to dnes uvedla v tiskové zprávě, výši tržeb ale nesdělila.

"V současné době tvoříme pětinu trhu s nákladními vozidly střední třídy v ČR, což považujeme vzhledem k situaci v automobilovém průmyslu za vynikající výsledek, který chceme udržet i ve druhé půli roku," uvedl výkonný ředitel společnosti Marcus Pauels.

Za první pololetí společnost vyrobila 175 nákladních vozidel, z toho jich včetně podvozků a kabin pro elektrovozy do USA a Velké Británie prodala 153. Původní plán počítal s přibližně dvojnásobnou výrobou a prodejem, ale kvůli poklesu evropského trhu nákladních vozidel střední třídy o dalších 40 procent se jej nepodařilo splnit.

"Ve druhém čtvrtletí se nám sice nepodařilo plně realizovat nastavený plán, nicméně jsme podle harmonogramu dokončili budování obchodní sítě v Rusku, kde už máme první prodaná vozidla a od druhého pololetí také zvyšujeme produkci pro elektrovozy Smith. Pokud tedy trh v našem segmentu podle předpovědí analytiků ve druhé polovině roku začne stoupat, věříme, že se prodejní výsledky přiblíží původnímu celoročnímu plánu," uvedl manažer marketingu Michal Bačkovský. Firma původně plánovala letošní prodej kolem 1000 vozů.

Letos musí automobilka pro Smith vyrobit více než tři stovky podvozků a kabin pro americký trh. V druhé půli roku chce také v Rusku prodat dalších sto vozidel s klasickým pohonem. Na český trh počítá s třetinou celkové produkce. Zbytek pak půjde na nově otevřené trhy v Rumunsku, Maďarsku, Polsku, Bulharsku a Rusku. Avie se testují nově v Argentině, v Austrálii a společnost se poohlíží po trzích Středního východu, v severní Africe či Jihoafrické republice.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (0)