Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Vyvíjí Toyota létající auto?

Michal Fokt
Diskuze (12)
Japonská automobilka si nechala patentovat systém sklápění... křídel u létajícího auta! Chce jednou provždy změnit automobilový průmysl?

Vize automobilu schopného létat není o moc mladší než automobil jako takový. Už ve dvacátých letech minulého století s touto myšlenkou pracoval Henry Ford, ale nakonec se stala jen součástí světa science fiction a snem pár nadšenců bez dostatečného technického a finančního zázemí.

Proto je velmi překvapující, že si Toyota nechala u US Patent and Trademark Office pod číslem 20150246720 registrovat systém sklápění křídel aerovozu. Ta jsou v "silničním" módu stohována na střeše (respektive ve střeše), což je s ohledem na většinu dosavadních řešení inovativní záležitost, protože dosud se u prezentovaných prototypů křídla sklápěla do stran. Takové řešení ovšem zhoršuje nejen výhled, ale i vystupování a nastupování, vysvětluje Toyota. A dodává, že dalším problémem je konstrukční složitost takových křídel - čím více ohybových míst, tím hůř.

U japonského řešení horní křídlo tvoří druhou střechu a v případě potřeby (letu) se zvedne a rotuje na své místo. Následované dalšími segmenty, které se usadí do příslušných pozic. Detaily nejsou známy, ani to, jak by letadlo mělo být poháněno. Nicméně už samotný fakt, že tu máme takovýto patent od největší automobilky světa, naznačuje, že se někde v suterénu vývojových center pracuje i na projektech, o nichž se nám ostatním nanejvýš tak sní...

Michal Fokt
Diskuze (12)
Avatar - Ozzman
14. 9. 2015 12:14
Re: Sakra!
>:-[] :yes:
Avatar - AUDIRS6
13. 9. 2015 22:24
Re: Sakra!
hovoris za koho ? za seba ? ;-)
Avatar - MGRR
13. 9. 2015 22:04
Re: Sakra!
Chalani by sa mali nechať vyšetriť mimo Slovensko
Avatar - Dylan McKay
13. 9. 2015 20:49
Re: Sakra!
Vďaka, ale nevím čím jedu. Něčím od redakce.
Avatar - AUDIRS6
13. 9. 2015 20:45
Re: Sakra!
Tipujem, ze tam ides na svojom P III. Tak bud ohladuplny k zivotnemu prostrediu:
Nezavadzaj rychlejsim chalanom zbytocne v lavom pruhu na dialnici - musia potom koli tebe brzdit a znovu pridavat - a to su dost slusne gramy nielen CO2, ale aj prach z brzdoveho oblozenia...atd... ;-)
Ale uzi si to ;-)