Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Wiss Tajfun III: Vodní dělo pro policii (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Polská Wiss Group se věnuje vývoji a výrobě hasičských a záchranářských speciálů, ale má ve své nabídce i stroj, který je primárně určen pro využití policií nebo armádou.

Wiss Tajfun III sice není žhavou novinkou, ale i přesto umí stále přitahovat pozornost. Výrobce jej představuje jako víceúčelový automobil s hlavní funkcí vodního děla, jehož finální provedení závisí na konkrétních potřebách budoucího provozovatele.

Každý exemplář je proto do jisté míry originálem, ale prakticky všechny spojuje základ v podobě těžkého nákladního vozidla značky Scania modelové řady R s konfigurací podvozku 6x6. K pohonu slouží přeplňované vznětové šestiválce Scania Euro 6 o objemu 12,7 l s výkonem 324 a 353 kW.

S ohledem na využití je původní kabina Scania doplněna o balistickou ochranu z kompozitních materiálů a vybavena neprůstřelnými skly. Ta pak může ještě krýt ochranné pletivo. Pro případy napadení vozidla chemickými zbraněmi může být kabina hermeticky uzavřena a vybavena zařízením pro filtraci vzduchu.

Nástavba na zádi pak obsahuje cisternu o objemu 9000 litrů, z níž jsou zásobována vodní děla na přídi a střeše kabiny i trysky po stranách vozu a pod ním, sloužící k uhašení ohně v bezprostřední blízkosti vozidla.

Vodu čerpá pumpa s nejvyšším výkonem 4100 litrů za minutu a tlakem 10 bar, zatímco vodní dělo umístěné na střeše má s tryskou o průměru 35 mm maximální výkon 3100 litrů za minutu a menší vodní dělo na přídí s tryskou o průměru 20 mm má výkon 1000 litrů za minutu.

Počátky Wiss Group sahají do roku 1988, kdy Piotr Wawrzaszek založil firmu, která se zabývala servisem náhradních dílů a součástek k nákladním automobilům. V roce 1993 vyjelo z bran společnosti první lehké záchranářské vozidlo a o rok později byla vyrobena první automobilová cisterna se stříkačkou.

V současnosti patří pod křídla Wiss Group mimo jiné i švédská společnost Ruberg AB, která vyrábí bronzová požární čerpadla a firma Bumar-Koszalin, jeden z největších výrobců hasičských plošin.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (4)
Avatar - MGRR
8. 11. 2015 22:08
Jde ten krám předělat na odhrnování sněhu a kropení stromků?
Pak by z toho byla taková lepší Multikráva, efektivní a smysluplná... jinak bych to okamžitě sešrotoval.
8. 11. 2015 14:14
ideal...
...na kropeni ulic ve mestech kdys jsou vedra a sucho, a jak to pekne rozprasuje po cele delce vozu :-!
8. 11. 2015 10:24
Re: Strašné... na co nestačí umění demokracie, vytlačíme nás
jen nech bejt na ty běžence to ještě bude dobrý..

..ale na ty se to nepoužije, to by bylo nelidské, to radši na protestující studenty!

jinak se mi vepředu libí to hrablo >:D takovej zametač >:D
Avatar - MGRR
8. 11. 2015 10:18
Strašné... na co nestačí umění demokracie, vytlačíme násilím
...a říkáme tomu zákonný postup. Mění se jen režim, zdokonalují se systémy.

Až o tu radlici někdo zakopne, spadne rovnu pod kolo, žádná ochranná síť mezi tím.

PS: Taková zajímavost a s článkem to nesouvisí, ale ve středu byla doporučující "potemnělá" reportáž v Německé TV, aby si lidi zakrývali/přelepovali kamery na televizi, notebooku, obrácené kamery v mobilu. Vzali dodávku, přijeli k domu, připojili se bezdrátovému připojení a zobrazili interiér domácnosti, lidi u TV. Převratná novinka v technologiích, hesla obcházeli během 5-10s. Základ sloužil k odhalování neplatičů poplatku běžného digitálního TV vysílání (platí se na hlavu minimum. 25euro/quartal)