Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Yamaha OX99-11 (1992): Divnostroj s motorem z F1 se výroby nedočkal

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Yamaha proslula zejména jako výrobce hudebních nástrojů a motorek. V automobilové branži toho má ovšem za sebou také dost. Před 24 lety představila hmatatelný důkaz...

Yamaha není ve dvou stopách žádným nováčkem. Japonští motoráři umějí, což dokazují dlouhá léta při spolupráci s jinými automobilkami, třeba historicky s Toyotou na vývoji ikonické 2000 GT, či v moderních dobách s Fordem. Třem ladičkám ovšem náramně přišla vhod atmosférická éra ve formuli 1, kterou koncem 80. let minulého věku odstartovaly nové předpisy FIA.

S Brity

Yamaha se vrhla do vývoje a stavby experimentálního prototypu dvoumístného supersportu pro běžné silnice. Nebyla na ni sama, s projektem pomáhala zpočátku nejmenovaná německá firma, ale její návrhy designu Japonce zrovna neuchvátily. Proto se obrátili na britský International Automotive Design. Nešlo rozhodně o žádné zelenáče v oboru, úzce spolupracovali například s Mazdou na první Miatě a velmi zajímavém sportovním kei caru Autozam AZ-1/Suzuki Cara s „racčími křídly“. Sami stvořili také několik velmi zajímavých studií pod zkratkou IAD. Finální tvary vozu ovšem nakreslil Japonec Takuya Yura.

Továrna ze Země vycházejícího slunce využila motor z F1 sezóny 1991 o maximálním povoleném zdvihovém objemu 3,5 l (přesně 3498 cm3) s označením OX99 pro auto, kterému přibyla v názvu ještě jedenáctka za pomlčkou. Konkrétně šlo o pětiventilový vidlicový dvanáctiválec DOHC s úhlem rozevření 72 stupňů. Stačilo mu 300 kW (408 k), ovšem při takřka motocyklových 10.000 otáčkách a své místo našel uprostřed, jak se na takový stroj sluší a patří. Červené pole otáčkoměru navíc začínalo ještě o tisíc obrátek výše. Někdy se mimochodem udává výkon ještě vyšší, dokonce 450 koní (331 kW). Točivý moment 390 N.m/8000 min-1 posílala šestistupňová manuální převodovka přes vícelamelovou spojku AP Racing výhradně dozadu.

V tandemu

Nápravy od sebe dělilo 2,65 m, podvozek tvořila skořepina z uhlíkových vláken. Zavěšení pocházelo taktéž ze závodů: dvojité lichoběžníky se vzpěrami push-rod a vodorovnými tlumiči. Tyto mechanické části včetně jejich testování měl na starosti David Sullivan. 4,4 m dlouhá, rovné dva metry široká a 1,2 m nízká dvoumístná střela díky štědrému použití ručně obráběného hliníku na karoserii a karbonu na šasi vážila jen 1150 kilo.

Zajímavé bylo uspořádání sedadel v tandemu, tedy za sebou. Inspirace ze světa monopostů naprosto zřejmá, i když šlo o „bipost“, ale hlavně v této kategorii o velmi nekonvenční řešení. U IAD však prapůvodně navrhli dokonce jednomístný stroj, který však Yamaha neschválila. Pilot seděl za malým tříramenným závodním volantem a užíval si velmi přesného hřebenového řízení, které „poslouchalo na slovo“. Kolem sebe měl řadu přepínačů a analogových ukazatelů, řadicí páku pak vpravo.

Křídlo a lapač

Z klidu na stovku sprintovala radikální OX99-11 během 3,2 s, dvojnásobek pokořila za 8,8 s a třístovkou upalovala po 21,5 s. Její maximální rychlost vrcholila číslem 352. Spotřeba benzinu představovala naprosto nedůležitý údaj, přesto Yamaha oficiálně uváděla rozmezí 24-27 l/100 km.

Nebyla to jediná připomínka formulí, stačilo se na dvoudveřové kupé jen podívat. Třeba na originální příď s integrovanou přítlačnou plochou mezi blatníky, na které našly místo i směrovky. Při testech v aerodynamickém tunelu MIRA ukázal součinitel odporu vzduchu výslednou hodnotu 0,27... Za bublinovitou kabinou se nacházel velký lapač vzduchu, další obří otvory pro lepší „dýchání“ brzd i pohonné jednotky zely na bocích. Deceleraci mimochodem zajišťovaly větrané kotouče, znovu značky AP Racing se šesti- a čtyřpístkovými třmeny. Prosvítaly za pětipaprskovými sedmnáctipalcovými koly z hořčíkové slitiny, vzdálenými od sebe 1615 a 1633 mm. Ta byla následně obuta do pneumatik Goodyear Eagle F1 245/40, respektive vzadu mnohem širších 315/35.

Zkoušeli i piloti F1

Premiéru si vůz odbyl v květnu 1992. Plánovanou kusovou výrobu ale zahubila japonská ekonomická krize, konjunkturu vystřídal pád a bublina blahobytu splaskla, trh s těmito vozy též. Supersport proto vznikl pouze ve třech exemplářích, první byl červený, ostatní dva černé. Testovali je i bývalí piloti formule 1 z odlišných ér: Paul Frère a John Watson.

Mohl klidně konkurovat ve stejné době debutujícímu McLarenu F1 (a rozhodně nejen podobnou zádí), bohužel se tak nestalo. Jistě by se našlo pár zájemců, kteří si je i za astronomických astronomických 805 tisíc dolarů mohli dovolit. Projekt Yamaha, respektive její pověřená odnož Ypsilon Technology z britského Milton Keynes, oficiálně odložila a nakonec během roku 1994 definitivně zastavila. S IAD se totiž Japonci po neshodách ohledně peněz rozkmotřili.

Dvě pódia

Tříapůllitrové atmosférické agregáty Yamaha se bohužel ve formuli 1 v 90. letech minulého věku neprosadily, postupně poháněly monoposty Zakspeed, Brabham, Jordan a Tyrrell. Zakspeedy se ze 16 pokusů v sezóně 1989 kvalifikovaly pouze dvakrát, pokaždé Bernd Schneider, pak následovala roční pauza. Mark Blundell na Tyrrellu 022 vybojoval jediné pódium, třetí místo ve španělské Grand Prix 1994. Právě s Tyrrellem a později Arrowsem přešly i do třílitrové éry, Damon Hill málem vyhrál v kokpitu A18 na Hungaroringu 1997.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)