Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zemřel Jean Rédélé zakladatel francouzské značky Alpine

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Ve věku 85 let zemřel zakladatel legendární francouzské značky Alpine, která slavila úspěchy na tratích mezinárodních soutěží, ale i ve vytrvalostních závodech a zároveň produkovala řadu sportovních automobilů s motorem za zadní nápravou.

Jean Rédélé se narodil 17.května 1922 v Dieppe a zemřel 10.srpna 2007 v Paříži. Po druhé světové válce převzal po svém otci autoservis ve svém rodném městě a stal se zástupcem automobilky Renault, s jejímiž vozy začal závodit.

S malým Renaultem 4CV dosáhl několika významných vítězství, na nichž měl velký podíl jeho konstruktérský um a úpravy, které na svém voze provedl. Upravoval motory, třístupňovou převodovku předělal na pětistupňovou a odlehčoval vozy speciálními hliníkovými karoseriemi.

V roce 1955 založil firmu Société Anonyme des Automobiles Alpine a zvolil kruhové logo se stylizovaným písmenem A. Název Alpine vybral na počest úspěchů v Alpské rallye. Kromě názvu Alpine se používalo i označení Renault Alpine nebo Alpine Renault.

Společnost Jeana Rédéla byla vždy těsně spjata s automobilkou Renault, která nad jeho firmou převzala plnou kontrolu v polovině sedmdesátých let. Z dob kdy Alpine vládl Renault pocházejí například modely A310 a A610. Poslední vozy se jménem Alpine opustili továrnu v Dieppe v roce 1994.

O vozech značky Alpine si můžete více přečíst v článku - Alpine – Renault trochu jinak.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Avatar - Ghostyx
22. 8. 2007 23:55
Re: Rédélé, už tě nesou andělé.
Taky vzdavam hold a velky obdiv k jeho nezapomenutelnym napadum v automobilovem sportu. Cest jeho pamatce... :'-(
Avatar - hattori_hanzo
22. 8. 2007 15:54
Re: Rédélé, už tě nesou andělé.
Tak tak - velký muž,velké činy,ale bohužel pro většinu dnešních "nýdforspýďáků" neznámá značka a neznámé vozy!Symbolickou slzu upustíme už je my,co víme...ale možná je to tak lepší...Vzdávám Vám hold,pane Konstruktére! :yes:
Avatar - Pekelná Micinka
22. 8. 2007 13:24
Rédélé, už tě nesou andělé.
Upřímnou soustrast.