Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ženeva živě: Saab Aero X - lítám na etanol

Tomáš Votruba
Diskuze (22)
Saab Aero X je zajímavý koncept dvoumístného sportovního kupé, který umí spalovat nejen benzín, ale také etanol. Pod kapotou je přeplňovaný šestiválec s výkonem 400 koní a točivým momentem 500 Nm.

Saab Aero X je zajímavý koncept švédské automobilky pro ženevský autosalon. Dvoumístné sportkupé inspirované leteckým průmyslem, které nám chce ukázat, jak bude vypadat doprava v budoucnosti. Saab Aero X je po Saabu 9-5 FFV dalším vozem, který umí spalovat nejen benzín, ale také etanol, považovaný za obnovitelný zdroj energie.

Etanol (česky líh), vyráběný z obilí je jedním z nadějných obnovitelných zdrojů energie, které bude možné využít i ve chvíli, kdy budou vyčerpány zásoby ropy. Ve srovnání se spalováním ropných derivátů, přináší použití etanolu v automobilu snížení produkce CO2. Saab Aero X spaluje jak etanol (E100), tak i jeho kombinaci s benzínem (E85).

To, že bude etanolový Saab Aero X dosloví lítat, zajistí dvěma turbodmychadly přeplňovaný šestiválec s výkonem 400 koní a točivým momentem 500 Nm, který je přenášem na všechna čtyři kola. Maximální rychlost je elektronicky omezena na 250 km/h a z 0 na 100 km/h tohle aero zrychlí za 4,9 sekundy. Převodovka je sedmistupňová a podobně jako DSG dvouspojková.

Tato studie je dlouhá 4,70 metru a široká 1,90 metru. Výška střechy je pouhých 1,27 metru, uvnitř budete doslovat ležet a dveře se za vámi zavřou jako v batmobilu. Zajímavě vypadá i 3D zobrazení přístrojů. Aero X stojí v Ženevě na 23palcových kolech s pneumatikami o rozměru 325/25, přední kola mají "pouhých" 22 palců a rozměr 265/30.

Tomáš Votruba
Diskuze (22)