Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor představuje nové modely. Vyrábět je bude v Koreji!

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Společnost Zetor Tractors a.s. na letošním veletrhu Agritechnica představila první traktor řady Major v novém atraktivním designu a rovněž dvojici zcela nových modelů, jejichž výrobu zajistí jihokorejský partner.

Veletrh Agritechnica, pořádaný od 12. do 18. listopadu letošního roku na výstavišti v Hannoveru, patří k nejvýznamnějším mezinárodním setkáním odborníků na zemědělskou techniku.

Téměř tři tisíce vystavovatelů prakticky z celého světa zde prezentují svou techniku pro profesionální rostlinnou výrobu. Společnost Zetor Tractors a .s. si pro letošní ročník připravila několik světových výstavních premiér.

Hlavní novinkou tradičního brněnského výrobce zemědělské techniky je první stroj v sériovém provedení v novém atraktivním Zetor Designu. Jedná se o model Major HS 80, který přímo navazuje na linie konceptu Zetor by Pininfarina, jehož premiéra se odehrála na veletrhu Agritechnica v roce 2015.

Nový design je charakteristický silnými tvary, které dodávají traktoru dynamiku a sílu, podtrhují emoce a vyjadřují energii. Zároveň přináší i funkční vylepšení, kdy má operátor z kabiny stroje lepší výhled na okolí traktoru a nové umístění světel osvětluje větší pracovní plochu před traktorem.

Robert Todt, ředitel Úseku prodeje a marketingu Zetor Tractors a.s., k tomu dodal, že uvedení nového designu na traktorech modelové řady Major je jen prvním krokem v pořadí. Do nového kabátu se postupně převlečou všechny modely traktorů brněnské značky.

Společně s aplikací nového designu pokračují práce na modernizaci a rozšíření produktového portfolia. Veletrh Agritechnica se díky tomu stal místem světové výstavní premiéry pro dvě nové modelové řady traktorů Utilix a Hortus s výkony od 29 do 51,5 kW (40 až 70 k).

Robert Todt k těmto novinkám řekl, že v posledních letech jsme svědky rozvoje traktorů s výkony pod 59 kW (80 k). Tržní podíl tohoto segmentu dosahuje – v závislosti na trhu – úrovně 10 až 30 %. Právě na tuto situaci reaguje společnost Zetor Tractors a.s. uvedením dvou nových modelů traktorů ve čtyřech specifikacích.

Novou modelovou řadu Utilix tvoří modely HT 45 a HT 55, zatímco modelová řada Hortus nabídne stroje CL 65 a HS 65. K pohonu těchto nových traktorů slouží moderní vznětové čtyřválce Caterpillar/Perkins o objemu 2,2 l, resp. Deutz o objemu 2,9 l.

Vedle svého vzhledu, techniky, výkonů a rozměrů, které je činí ideálními pro uplatnění v zahradnictví, při lehkých zemních pracích a v komunálních službách nebo pro práce s nakladačem, zaujmou modelové řady Utilix a Hortus i tím, že jejich výrobu zajistí pro značku Zetor podle jejích požadavků jihokorejská společnost TYM Tractor.

Traktory nových modelových řad si budou moci zájemci objednávat od počátku roku 2018 a první traktory budou zákazníkům dodány v březnu 2018. Primárně budou traktory Zetor Utilix a Hortus určeny pro evropský a severoamerický trh.

Společnost Zetor Tractors a.s. na veletrhu Agritechnica vedle nového designu modelu Major HS 80 a dvou zcela nových modelových řad představila i své ostatní traktory modelových řad Major, Proxima a Forterra, u nichž se s ohledem na potřeby zákazníků i legislativní požadavky zaměřila na další zvýšení bezpečnosti provozu.

Hlavní novinkou z oblasti bezpečnosti pro rok 2018 je využití nových brzdových systémů, kdy jsou brzděny obě nápravy a všechna kola jsou nezávisle brzděna mokrými diskovými brzdami, s výjimkou traktoru Proxima o max. rychlosti 30 km/h.

Kabiny traktorů obsahují senzor, který zajistí, že stroj nepojede dále, pokud řidič nebude sedět na sedadle. Navíc je sedadlo řidiče a spolujezdce vybaveno samonavíjecím bezpečnostním pásem. Došlo také ke zvýšení přetlaku v kabině. Přetlak zajistí, aby nevnikaly do kabiny nečistoty z vnějšího prostředí. K usnadnění práce dopomůže také barevné sjednocení ovládacích prvků i samotného ovládacího panelu.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Avatar - WinDiesel
16. 11. 2017 09:58
Re: uz je to tady
Zetor nemusí vždy vydělat, stačí neztratit své místo na trhu .... imidž nejlevnějšího dodavatele traktorů pro malozemědělce.
16. 11. 2017 09:30
Re: uz je to tady
tři tečky čárka nevydělají otazník
Avatar - Bubáq
15. 11. 2017 19:05
Re: uz je to tady
Tak teď ještě na této strategii vydělat nějaké peníze...
Avatar - WinDiesel
15. 11. 2017 12:58
Re: uz je to tady
Ale to je úplně jinak.
TYM Korea řádí na polském trhu a Zetor tam má velké problémy. A jak známo, když někoho nemůžeš porazit, musíš se s ním spojit. Zetoru tyto traktůrky chyběly a utrpěla imidž dodavatele nejmenších a nejlevnějších traktorů.
Toto je chytré a pragmatické řešení pro Zetor. Tatra nedělá nic c jiného, aby přežila, kupuje kabiny a motory DAF.
Avatar - Barry Lyndon
15. 11. 2017 11:36
Re: uz je to tady
Když nás teď postihla ta megaprosperita, tak holt rebrandujeme výrobky méně úspěšných zemí našimi megaúspěšnými značkami >:D