Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zetor odhaluje nový model Major HS

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Tradiční brněnský výrobce traktorů zveřejnil těsně před koncem letošního roku novinku, kterou rozšiřuje svou nabídku a zároveň modelovou řadu Major.

Společnost Zetor Tractors představila modelovou řadu Major, mířící mezi menší kompaktní traktory ve výkonové kategorii do 80 koní, na podzim roku 2012 a její výrobu spustila začátkem roku následujícího.

Tato modelová řada je podle svého výrobce určena především pro majitele menších či rodinných farem, které má zaujmout mimo jiné poměrem cena/výkon. To se skutečně podařilo a zájem zákazníků o tento model předčil očekávání.

Doposud modelová řada Major nabízela jen jeden typ stroje se čtyřválcovým motorem, disponujícím výkony 45 kW (61 k) a 55 kW (75 k), ve spojení s mechanickou převodovkou s 12 rychlostmi pro jízdu vpřed a stejným počtem rychlostí pro jízdu vzad.

Nyní společnost Zetor Tractors rozšiřuje modelovou nabídku a na trh uvádí nový stroj nesoucí označení Major HS. Stávající Major je pak nově označen jako Major CL.

Novinka je vybavena čtyřválcem TCD 2.9 L4 od společnosti Deutz AG. Tento motor o objemu 2925 cm3 disponuje v modelu Major HS výkonem 55 kW (75 k), ale je zde spojen s převodovkou o rozsahu 24 rychlostí vpřed a 12 rychlostí vzad.

Čtyři stupně převodovky jsou doplněny třemi skupinami a dvoustupňovým násobičem krouticího momentu (PowerShift). Major HS je navíc vybaven hydraulickým reverzorem (PowerShuttle), který umožňuje změnu směru jízdy i pod zatížením.

Maximální rychlost nového stroje je o 10 km/h vyšší oproti základnímu modelu CL a dosahuje 40 km/h. Minimální rychlost je pak 0,5 km/h. V pracovním rozsahu od 4 do 12 km/h nabízí Major HS šest rychlostních stupňů. Stroj dále disponuje hydraulikou s mechanickou regulací, která se vyznačuje vysokou zvedací silou až 33 kN, 3300 kg, ale i plynulou regulací spouštění, včetně funkce uzamknutí hydrauliky v transportní poloze.

Kabina má novému sloupku řízení, polohovatelnému ve dvou směrech společně s volantem, nové přístrojové desce a novému pohodlnějšímu sedadlu s horizontálním natáčením, představovat komfortní pracoviště.

Zetor Tractors uvádí, že Major HS je vybaven i sedadlem pro spolujezdce, má více úložných prostor a nová přístrojová deska umožňuje nastavit sledování dílčích parametrů. Osm pracovních světel pak má zajistit dostatečné osvětlení plochy kolem stroje při práci ve tmě, či v šeru.

Major HS je vybaven natáčecími předními blatníky, čímž se výrazně zmenšil poloměr otáčení na úroveň 3,9 m. Jedná se tak o obratný traktor, který najde své uplatnění i v omezených prostorech. V rámci svého předpokládaného uplatnění v živočišné výrobě je stroj nabízen i s předními nakladači Zetor System.

Výroba nového modelu bude zahájena po novém roce a v průběhu prvního kvartálu roku 2017 budou stroje dodány prvním majitelům. Uvedením nového Majoru HS na trh dochází k rozšíření celkové produktové nabídky značky Zetor na čtyři modelové řady a devět modelů.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)