Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Zjednodušení registrace vozidel? Ještě si počkáme!

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
Motoristé si na zjednodušení registrace vozidel budou muset počkat. Sněmovna dnes rozhodnutí odložila na říjen kvůli sporům, které se týkaly návrhů na deregulaci stanic technické kontroly a měření emisí. Ministr dopravy Dan Ťok (ANO) s tím byl srozuměn.

Vládní novela počítá s tím, že motoristé by už nemuseli kvůli změnám v registru vozidel chodit pouze na úřady v místě bydliště nebo sídla firmy, ale mohli by je vyřizovat na úřadu obcí s rozšířenou působností. Žadatelům by se tak ušetřily peníze.

Očekává se, že se zájemci budou více obracet na úřady ve větších městech, hlavně v Praze, naopak v menších sídlech by mohlo žádostí ubýt. Přesun do větších měst se dá také očekávat v případě schvalování dovezených vozidel. Pokud však budou některá registrační místa přetížena, přesune se zájem do méně vytížených míst. Ministerstvo dopravy odhaduje, že na úpravu registru vozidel bude muset vynaložit 750.000 až 1,1 milionu korun.

Zrušení místní příslušnosti úřadů registru vozidel je dalším ulehčením pro majitele aut. Od začátku loňského roku už nemusí při převodu vozu na registr vozidel chodit prodávající i kupující zvlášť, ale stačí jediná návštěva.

Vedle případů změny vlastníka auta ušetří novela zákona lidem cesty na mnohdy vzdálený úřad i v případě odhlášení nebo vyřazení automobilu z evidence. A také v případech, kdy lidé žádají o výpis údajů z registru.

Předloha také reaguje na nový občanský zákoník. Například u vozidla, které jeho vlastník vložil do svěřenského fondu, bude jeho vlastníkem pro účely registrace správce svěřenského fondu.

Také se prodlužuje lhůta, po kterou lze použít protokol o evidenční kontrole vozidla. Nynější lhůta 14 dní je podle vlády příliš krátká, protokol by měl pozbýt platnosti až v okamžiku, kdy u vozidla nastanou změny proti údajům zapsaným v dokladech. Pokud vlastník požádá o zápis zániku vozidla, protože bylo zničeno, bude to muset podle novely doložit potvrzením od policie nebo hasičů. V případě přívěsů bude stačit prohlášení vlastníka, že přípojné vozidlo zaniklo.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (2)
25. 11. 2017 22:38
Přepis auta
Podle mě není přepis auta ani jeho registrace nic tak těžkého.. jako jasně, vyžaduje to nějaké to lítání po úřadech, ale neděláte to přece každý den a většinou ani každý rok, tak se mi to nezdá jako takový problém a i kdyby, můžete někomu, například z rodiny, svěřit plnou moc, aby to mohl vyřešit za vás. Pro zjednodušení doporučuji přečíst tento článek -> [odkaz] :-)
Avatar - praděda7
8. 9. 2016 17:35
Zjednodušení registrace vozidel? Ještě si počkáme!
Spíš se nedočkáme, protože každé zjednodušení by mělo zákonitě přinést i méně byrokracie a s tím i méně úředníků a to se nikdy nestane, protože by se museli vyhazovat příbuzní a kámoši... >:-[]