10 věcí, které určitě zkontrolujte při nákupu ojetiny

Komerční prezentace

Koupě ojetého vozu přináší řadu nástrah. Pokud se nebudete držet několika základních pravidel, může se snadno stát, že v nejlepším případě přijdou záhy další významné investice. Následujících deset rad vám pomůže vybrat spolehlivý a ověřený vůz i z druhé ruky.

1. Bazar, inzerce, nebo autorizovaný dealer?

Vypravit se do autobazaru, nebo projít inzeráty? Obě varianty mají své pro i proti, které musíte dobře zvážit. Zavedený bazar, nebo autorizovaný prodejce nabízí větší právní jistotu a ve své podstatě jednoduchý proces koupě s jasnými pravidly. Na druhou stranu při průzkumu inzerátů zjistíte, že často narážíte na výrazně lepší ceny u stejných vozidel.

Nákup z inzerce

  • Mnohdy nejlepší cena
  • Často obtížně vymahatelné reklamace a další nároky
  • Složitější ověření technického stavu vozu
  • Těžko vymahatelná záruka na vůz

Nákup z autobazaru

  • Vyšší cena než u soukromého prodejce
  • Zdaleka ne všechny autobazary jsou seriózní - musíte si vybírat
  • V případě komisního prodeje bazar nenese záruky
  • Větší právní jistota a snadný nákup

Nákup u autorizovaného dealera

  • Nejspolehlivější forma nákupu ojetého vozu
  • Většinou pravidelně servisované vozy v dobrém stavu
  • Většinou mírně vyšší ceny
  • Jistota původu vozidla

Pokud se nechcete dohadovat se soukromým prodejcem ani riskovat nákup v bazaru, bývá nejlepší variantou právě autorizovaný prodejce. Za jistotu si ovšem připlatíte.

Tip: Vyzkoušejte například ojeté vozy KIA od autorizovaného prodejce TUkas či jinou značku. Ojeté vozy z TUkasu vlastní certifikát CEBIA, který garantuje udaný nájezd v km i to, že vůz není kradený či zavázaný jiné straně.

2. Udělejte si pečlivý průzkum

V ideálním případě vždy berte v úvahu všechny dostupné varianty a nic neuspěchejte. Představu o reálné ceně si uděláte pouze tak, že budete trh nějakou dobu sledovat. Jakmile přijmete první výhodnou nabídku, můžete se velmi divit, že se za týden objeví další - ještě výhodnější.

Při tak velkém nákupu je zkrátka důležitá rozvaha a potřebný čas pro zvažování a průzkum trhu, jinak to ani nejde. Pamatujte také na fakt, že jako u všeho, zpravidla nejlevnější nebývá nejvýhodnější.

3. Výběr ideálního typu vozidla

Jen těžko můžete sledovat celý trh s ojetými vozy. Nejprve si musíte ujasnit, co přesně chcete a jaké jsou požadavky vás, případně vaší rodiny. Pokud se důkladně zamyslíte, rázem se váš osobní filtr rapidně zúží.

Položte si následující otázky

  • Nafta, nebo benzín? Budete jezdit spíše dlouhé vzdálenosti, na které je lepší nafta, nebo naopak bude lepší benzínový motor na krátké cesty po centru města?
  • Je vás více, nebo plánujete rodinu? Budete jezdit sám s prázdným autem, nebo naopak teď i v blízké budoucnosti oceníte větší prostor uvnitř vozu?
  • Je pro vás důležitý výkon vozidla, nebo se spokojíte s menším výkonem, ale také menší spotřebou?

Také asi všichni máme oblíbené značky vozů, to je pochopitelné. Nezůstávejte však pouze u jedné, ale schválně se zkuste podívat i na další, možná budete překvapeni.

Tip: Pokud nechcete nové ani ojeté auto, vyzkoušejte předváděcí vozy. Jedná se o dobrý kompromis mezi novým a ojetým autem, s málo najetými kilometry a lepší cenou.

4. Jak stanovit správný rozpočet?

Obecně se dá říct, že to nejlevnější může být snadno nejdražším. Zároveň je častou chybou, že kupující investuje veškerý rozpočet do koupě ojetého vozu, ale již nepočítá s dostatečnou rezervou na případné opravy. A těm se u ojetého vozu zpravidla prostě nevyhnete.

  • Nekupujte to nejlevnější.
  • Počítejte s dostatečnou rezervou na servis.
  • Nezapomínejte, že různé značky mají i různě drahé náhradní díly.

5. Kontrola dokumentů a identifikátorů vozu

Ať už stojíte před vozem soukromníka, nebo bazaru, v první řadě si ověřte jeho původ. K tomu slouží identifikátory umístěné na několika místech vozidla a pokud se nechcete spálit, je jejich důsledná kontrola naprostou nutností. Určitě nechcete koupit kradenou, nebo z více aut poskládanou ojetinu. Pomocí identifikátorů také ověříte skutečný rok uvedení do provozu.

  • VIN kód je prakticky rodným číslem automobilu a musí souhlasit s údaji v technickém průkazu. Naleznete jej vyražený na motoru, v zavazadlovém prostoru i pod čelním sklem.
  • Všechna skla na vozu musí mít stejný kód. Pokud tomu tak není, některé bylo nahrazeno novým a pro vás je to varovným signálem, že s vozem nebylo něco v pořádku.
  • Skutečný rok výroby není jen v technickém průkazu, ale také na pásech, sklech a některých plastových dílech. Naleznete jej také na plastových nádobách provozních kapalin.
  • Identifikátory doporučujeme vždy prověřit v databázi CEBIA, jen tak získáte stoprocentní jistotu, že je s vozem vše v pořádku.
  • Dobré je také porovnání výbavy vozu s tou, kterou udává výrobce. Pokud něco nesedí, ptejte se a buďte ostražití.

Ilustrační foto Ilustrační foto

6. Kontrola technického stavu na místě

Je jedno, kam pro ojetinu jedete, na důkladnou prohlídku technického stavu musíte maximálně dbát. Nejste sice automechanik, ale nechat se uchlácholit tvrzením prodejce je holý nesmysl. Pro začátek stačí, když se budete držet níže uvedených bodů, velkou část možných problémů odhalíte v prvních minutách a často pouhým pohledem.

  • Na první pohled si můžete všimnout různých odstínů laku. Proto auto vždy prohlížejte na dobrém osvětlení a zaměřte se na detaily. Sledujte také stopy po případném broušení, nebo tmelení.
  • Dobře si všímejte spár mezi díly karoserie, ty jsou z výroby všude stejné, a pokud narazíte na rozdíly, s velkou pravděpodobností již vozidlo bylo v rukou automechanika a díl nebude původní.
  • V interiéru se nebojte nadzvednout koberečky a podívat se pod ně. Jen tak zjistíte skutečný stav a v nejhorším případě i případné vytopení vozu, zamaskované pod vyčištěným kobercem.
  • Varovným signálem může být opotřebení volantu, řadicí páky a dalších užívaných částí. To musí odpovídat udávanému nájezdu kilometrů a cokoliv nesedí, je varovnou kontrolkou. Podle míry opotřebení můžete zhruba odhadnout počet skutečně najetých kilometrů. Neseriózní prodejci totiž často mění právě tyto součásti, aby klamali zájemce.
  • Nestyďte se a zkontrolujte funkčnost všech světel, směrovek, klimatizace i dalších funkcí na palubní desce.

7. Na zkušební jízdě vždy trvejte

Pokud se s vyhlédnutým autem pořádně neprojedete, nemůžete odhalit jeho případné nedostatky. Každý poctivý prodejce bude souhlasit, pokud ne, obchod ani neuzavírejte. Nemusí jít hned o závažné poruchy, ale auto se vám vůbec nemusí dobře řídit. Zjistit to až cestou domů z bazaru už vám moc platné nebude.

Zkušební jízdu odstartujte se studeným motorem a soustřeďte se, zda je zrychlování plynulé, bez cukání či jiných nežádoucích projevů. Jízda musí také být dostatečně dlouhá, aby se motor zahřál a bylo možné otestovat automobil v různých rychlostech, ideálně i na dálnici. Vyzkoušejte také dobrou funkci brzd a to i ruční.

Ilustrační foto Ilustrační foto

8. Ověřte si slova prodejce

Je normální, že každý prodávající se snaží svoje zboží vychválit. Nevěřte proto každému slovu, ale raději si s sebou vezměte na prohlídku vozu a zkušební projížďku odborníka. Pokud nikoho takového mezi svými blízkými nemáte, můžete požadovat prohlídku v nestranném servisu.

9. Sepište kvalitní kupní smlouvu

Kvalitní kupní smlouva bude základním kamenem vaší případné obrany, či žádosti o reklamaci. Mnoho lidí často přijme kupní smlouvu vytvořenou prodejcem a její detaily si vůbec nečte. Pokud bude s vozem problém, tvrdě zde narazíte. Nikdy rozhodně nepřistupujte na zápis jiného stavu, než kterému odpovídá aktuální stav vozidla. Dbejte na zaznamenání všech závad a nedostatků.

10. Nezapomínejte na pojištění

Bez povinného ručení logicky nesmíte ani vjet na komunikaci. Správné je mít sjednané povinné ručení už ve chvíli, kdy si nový vůz odvážíte domů. Vždy si však nechte zpracovat více nabídek, abyste měli přehled, která je nejvýhodnější.

Tip na závěr: Nezapomínejte ani na dálniční známku, kterou potřebujete při vjezdu na placené úseky dálniční sítě. Cesta z bazaru přes dálnici domů by vám snadno mohla znepříjemnit kontrola. Přečtěte si vše podstatné o dálniční známce 2020 včetně seznamu placených úseků.

Komerční prezentace
Autorizovaný prodej Servis osobních aut Autobazary Pneuservisy Náhradní díly