Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

150 km/h na dálnici ano, či ne? Bude Česko jediné na světě?

Petr Barták Tomáš Hadač
Diskuze (47)

Plán zvýšit rychlostní limit na dálnicích na 150 km/h, který plánuje uvést v život Ministerstvo dopravy, může udělat z Česka raritu. Jaká jsou pro a proti?

Když se jich zeptáte na zvýšení rychlostního limitu na dálnicích až na 150 km/h, většinou se mračí. Dopravní experti i policie jsou proti, stavitelé dálnic neříkají tak, ani tak – technicky to zvládnout jde.

Pro ministerstvo i opozice

Kromě Ministerstva dopravy, které se posunem limitu snaží naplnit jeden z bodů programového prohlášení vlády, jsou pro někteří politici a strany, které podporují motorismus.

Co se týče sněmovní opozice, určitou možnost podpory je možné očekávat u hnutí ANO. „Na vybraných a bezpečných úsecích dálnic si dokážeme představit rychlost vyšší než současných sto třicet. Záležet ale bude na názoru odborníků. Problém spíše vidíme v masivním porušování nejvyšší dovolené rychlosti, které policie neumí účinně řešit,“ komentuje Martin Vodička, tiskový mluvčí Babišovy formace.

Video se připravuje ...

Proti je Okamurovo uskupení SPD. „Při aktuálním růstu intenzity dopravy na dálnicích České republiky, současně také těžké nákladní dopravy, asi další možnosti pro zvyšování rychlosti na českých dálnicích z hlediska bezpečnosti nejsou,“ popisuje Ivan Fencl, zastupitel Jihomoravského kraje za SPD.

Zapomínat bychom neměli ani na předvolební prohlášení Pirátů a Starostů a nezávislých, která zněla takto: „Stávající maximální povolenou rychlost na dálnicích vnímáme jako odpovídající dnešním možnostem naší dálniční sítě,“ tvrdil nám loni Václav Bernard, dopravní expert STAN, jenž je dnes členem pracovních skupin zřízených při Ministerstvu dopravy ke zpoplatnění silnic I. třídy a dálnic.

Co o navýšení dálničního maxima zatím všechno víme?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Petr Barták Tomáš Hadač
Diskuze (47)

Doporučujeme

27. 11. 2022 14:44
Re: Re: Re: 150 je ok...
No, už som videl na diaľnici dosť dementov, čo to rúbali na plný kotol v daždi, snehu a bez svetiel!!!
Avatar - xxc
27. 11. 2022 14:15
Re: Re: Re: 150 je ok...
Ja som zodpovedny a urcite nejdem s tym, ze sa idem na dialnicu zabit. A nechcem, aby tak robili aj ostatni, preto su umele obmedzenia nezmysel. Keby niekto kedysi nevymyslel 130, v zivote by ludi nenapadlo, ze na dialnici sa jazdi 130 a nikdy inak, dazd nedazd, lad a sneh.
Avatar - xxc
27. 11. 2022 14:13
Re: Řešení ke zrychlení je úplně opačné
Preco kontrolovat? Ked bude vyhodnejsie jazdit pomalsie, tak ludia pomalsie pojdu a dojdu rychlejsie. Ale to treba ludom vysvetlit, nie len dat zakazove znacky maximalnej povolenej rychlosti? Preco dynamicky nemozu riadit odporucanu optimalnu rychlost? Kto ju prekroci, alebo pojde pomalsie, na dalsom odpocivadle dostane vysvetlenie bez bodov a pokut. Uz je kazde auto online, nie je problem jednotlive auta koordinovat aj individualne.
Avatar - pradeda777
27. 11. 2022 08:00
Re: Řešení ke zrychlení je úplně opačné
A co bys tak očekával od potomků národa kočích a uklízeček, jak nám říkali za R-U.....? :-!
Avatar - rohYpnol
26. 11. 2022 18:30
Re: Na dvouproudych dalnichci?
A proč si myslíš že jízda pravidelností je disciplínou na veteránech?!? Protože jet určitou rychlosti zvládne každej banán co dokáže otevřít dveře od auta že...