Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Advent v Linci: Do Lince na koláč

Svět motorů
Diskuze (0)
Tradiční pečivo není jediným lákadlem, proč se vypravit do hlavního města Horních Rakous. Linec je tak výborným tipem pro jednodenní výlet kousek za hranice.

Z Lince do Českých Budějovic vedla od roku 1832 první železnice na evropském kontinentu. Jde proto tradičně o cíl návštěvníků z naší země. I dnes zde běžně uslyšíte češtinu a podle registračních značek aut návštěvníků sem minimálně Jihočeši běžně jezdí na nákupy. Aspoň se díky sympatiím

k našincům nemusíte divit, že webové stránky města jsou i v našem rodném jazyce a letáky v něm v informačním centru na lineckém náměstí dostanete taktéž.

Právě tohle všechno činí podle nás Linec ideálním prvním cílem pro všechny, co by rádi vyrazili za adventními trhy za hranice, ale mají strach z jazykové bariéry. Kromě toho se moc nenachodí, ve dvousettisícovém městě na Dunaji najdete totiž jen dva zásadní vánoční trhy, které jsou od sebe vzdálené sotva dvacet minut pěšky.

Na barokním hlavním náměstí Hauptplatz je trh zaměřen hlavně na tradiční výrobky a občerstvení. Zakoupíte zde třeba tradiční linecké vánoční svíčky z exotického ovoce a koření už od sto padesáti korun. Dokonce si tu můžete vlastní vyrobit. Ochutnat lze pravý linecký koláč s typickými mřížkami nahoře. Nejde ale o nic laciného, podle velikosti se pohybuje v cenách od 350 do 500 korun. Nebo na něj vyrazte do kavárny, kde za poloviční cenu ochutnáte porci i s šálkem kávy. Popřípadě zůstaňte u stánku a dejte si místní svařené víno za necelou stokorunu. Pro řidiče mají i nealkoholickou variantu v červeném hrnečku, alkoholický nápoj dostanete v modrém. Stačí složit zálohu v přepočtu 26 Kč a na konci se rozhodnout, jestli si hrnek necháte jako suvenýr. Specialitou je borůvkový svařák, který jsme zatím jinde neviděli. Neodolali jsme a dali si výborný zapečený chléb s roztaveným sýrem Raclettebrot. V Rakousku jde o celkem častou pochutinu, která za cenu 50 Kč za krajíc na chvíli zažene hlad.

Pro návštěvy s malými dětmi doporučujeme projít pěší zónu ulicí Landstrasse až k pohádkovému trhu u Hlavního nádraží. Tady v parku lidové zahrady Volksgarten nás zaujalo devět pohádkových výjevů – diorámat s pohádkovými postavami v životní velikosti. Některé z nich se dokonce i pohybují, případně vrtí ocasem jako vlk u pohádky o Červené Karkulce. Malí si zde přijdou na své, větším bohužel sem tam kazí atmosféru stánky nebo atrakce, které nemají s adventem nic společného.

Adventní trhy v Linci mají otevřeno do 24. 12. v době od 10 do 20 hod. Jídelní stánky jsou v provozu a ž do 21 hodin. Bližší informace najdete na www.christkindlmarkt-linz.at.

Náš tip

S parkováním na ulici v centru Lince nepochodíte. Najdete zde ale hned několik placených parkovacích domů. My jsme dali na rady zkušených a jeli najisto na parkovací plochu u budovy Ars Electronica Center na Urfahrtmarktu. Neplatí se tady nic a do centra města je to krásná pětiminutová

procházka po mostě přes řeku. Pozor jen dejte na povinnost parkovat pouze ve vyznačených místech.

Kudy sem?

Linec je vzdálený jen 55 km od přechodu v Dolním Dvořišti. Cesta ze středních Čech do Českých Budějovic je letos zase o něco snazší, a to díky

prodloužené dálnici D3 z Tábora až po Veselí nad Lužnicí. Jenže dál už musíte po nechvalně proslulém tahu E55, protože česká strana asi nikdy dálnici k hranicím nevybuduje. Se shovívavostí jsme se tak na rakouské straně ploužili padesátkou kolem rozestavěné rychlostní silnice S10. Od Freistadtu už jste ale v centru Lince po dálnici A7 za půl hodinky. Nezapomeňte na dálniční známku. Koupili jsme ji ještě na české benzince za 299 korun.

Plusy

  • Blízko hranic
  • Trhy kousek od sebe
  • Mnoho obchodů k dalším nákupům
  • Pohádková místa pro děti

Minusy

  • Menší trhy
  • Rychlostní omezení kvůli stavbě dálnice v Rakousku

Svět motorů
Diskuze (0)