Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Další nápad na nabíjení elektromobilů. Postarají se o to drony...

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
Společnost Amazon našla další způsob využití pro drony a chce je používat jako mobilní dobíjecí stanice pro baterie elektromobilů.

Společnost Amazon patří mezi firmy, které odhalují další a další možnosti využití dronů. Z jeho projektů lze zmínit například dodávky zboží zákazníkům až do domu prostřednictvím dronů a nyní i návrh na jejich použití k dobíjení baterií elektromobilů.

Žádost o patent na tento návrh podal Amazon údajně již v roce 2014, ale jeho udělení se měl dočkat až během října letošního roku. To je podobná situace jako v případě patentu na rychlonabíjení společnosti Tesla Motors.

Dnešní elektromobily ve srovnání s automobily vybavenými spalovacími motory stále trápí poměrně dlouhé časy dobíjení baterií a pak rovněž stále poměrně malá hustota dobíjecích stanic. Právě tento problém chce řešit společnost Amazon prostřednictvím dronů.

Podle jejího návrhu má dron nést nabíječku a být schopen komunikovat s elektromobily. Díky tomu bude schopen vyhledat vozidlo, které potřebuje dobít baterie a není právě v dosahu žádné stabilní dobíjecí stanice.

Dron i elektromobil mají během vzájemné komunikace bez lidského zásahu vyhledat ideální trasu a místo pro setkání. Následně má dron přistát na střeše elektromobil, který na ní bude mít příslušnou zástrčku pro dobíjení. Podle dostupných informací pak má být dron, resp. nabíječka, kterou nese, umožnit dobíjení baterií i za jízdy.

Prozatím jsou drony, dopravující nabíječky k elektromobilům, pouze návrhem a jen čas ukáže, jestli se dočkáme funkčních prototypů a následně i veřejně dostupné služby. Na první pohled se sice jedná o zajímavý nápad, ale v kombinaci se záplavou dalších návrhů využití dronů to začíná vypadat, že v budoucnosti ve větších městech pro drony neuvidíme nebe.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (6)
23. 10. 2017 12:19
Re: A kdo
Toto je cisty nezmysel, pri tom mnozstve dronov ktore by na to boli potrebne a aj s dalsim mnozstvom inych napadov pre drony ny to logicky viedlo k takej hustote, kde by boli zrazky na dennom poriadku a drony by nam padali na hlavu.
23. 10. 2017 11:59
...
Vzhledem k tomu, že nejslabším místem současnejch dronů je:
- kapacita baterií a
- nosnost,
tak mám o projektu trochu pochybnosti. Navíc bych se bál, že mi takovej vybitej dron s půltunovou baterkou spadne na kebuli.
Avatar - Brumbal
23. 10. 2017 11:57
Reakce na redakci
Zdravim redakci, pekna future sranda. Auto.cz by melo zmenit zdroj kde cerpa novinky o automobilech, mozna i zaslepence redaktora ktery ma web na starosti. Protoze jinak by neprehledl patecni novinku Porsche 718 GTS Cayman/Boxster a novou Carreru T. Mezi tim pres vikend redakce pridala tri retro clanky ktere moc o autombilovich aktualitach neodpovidaji. Kdyz uz se prezentujete jako nejvetsi web o autech v CR mohli by jste jit z dobou a mit vetsi rozhled co se ve svete noveho udalo.
23. 10. 2017 11:40
Re: A kdo
...ja som laik, ale urcite da dat do reci cisiel, aky je pomer: energia minuta na kg a min. letu dronu / energia poskytnuta automobilu. A podla mna to bude tragicky nevyhodny pomer. Pri sucasnej hmotnosti akumulatorov je to utopia. Podla mna po 30 minutovom lete, uz by ten dron tak akurat autu mohol ozdobit strechu. Jedine, ze by dron pohanali spalovacie motory :).