Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Armáda srovnala účty za střetnutí u Tábora. Takhle dopadne Fabia, když Pandur nebrzdí

Ondřej Mára
Diskuze (14)

Minulý týden uplynulo pět let od nechvalně proslulého incidentu, kdy jedna Škoda Fabia dočasně odstavila čtyři kolové obrněnce. Nyní však armáda ukázala, jak mohla celá věc také dopadnout.

Incident, který se do historie zaspal jako „Střetnutí u Tábora,“ si nejspíš pamatuje většina z nás. Během dopravní nehody, ke které došlo 4. listopadu 2016 poblíž Tábora, do sebe narazilo celkem pět obrněných kolových vozidel Pandur. První obrněnec v koloně navíc narazil do Škoda Fabia první generace, jejíž řidička jela před kolonou a brzdila kvůli překážce.

Mezi lidmi se začaly okamžitě šířit vtípky, že jedna škodovka dokázala vyřadit rovnou pět obrněnců, což vlastně nebylo daleko od pravdy. Jeden obrněný vůz se sice podařilo opravit během chvíle, čtyři však musely na komplexnější opravy a následné prohlídky, kvůli kterým byly mimo službu dlouhé roky.

Video se připravuje ...

Vyšetřování označilo za příčinu dopravní nehody nedodržení bezpečné vzdálenosti, za což byli tři vojáci potrestáni pokutou. Opravy obrněných vozidel, jejichž korby se vzájemnými nárazy poškodily, pak vyšly na několik desítek milionů korun.

Armáda se však po pěti letech rozhodla ukázat, že mohl celý incident skončit také docela jinak. Mnohatunový obrněnec totiž nedokáže jednoduše zastavit na místě a jeho srážka s fabií mohla skončit pro posádku vozu fatálně. Ostatně stačí se podívat na video, s jakou lehkostí drtí kola Panduru karoserii jedničkové Škoda Fabia.

Dnes je smutné výročí nehody jedné fabie a čtyř pandurů, známé jako "střetnutí u Tábora", po které si z nás mnoho lidí dělalo legraci. Bereme to. Se škodovkou už jsme se usmířili. A teď jsme chtěli zjistit, jak by to dopadlo, kdyby pandur včas nedobrzdil,“ uvedla armáda u videa na Facebooku.

Ondřej Mára
Diskuze (14)

Doporučujeme

8. 11. 2021 16:08
Však takto by naložil Fabii aj Humvee
A Pandur mohol zostať v eNZetoch, aby na neho padal prach :-)
8. 11. 2021 16:03
Demolition Derby...
medzi rytierom a žobrákom?
Naozaj chrabrý súboj! :-(
8. 11. 2021 13:04
Re: Primitivizmus
Je to presne tak ako píšeš.
8. 11. 2021 12:53
Re: Primitivizmus
Článek pro čtenáře nemá žádný přínos ani "vzdělávací" nebo zábavnou hodnotu. Nemá smysl ani komentovat nebo rozebírat, a po pěti letech???. Odpad, zaplácnutí místa, jen naděje na nějaký klikání. :no:

To třeba Dragounovo Pegaso Z-102 je úplně jiný kafe.
8. 11. 2021 09:47
Re: Řidič!!!
Neznám pojistné podmínky pro taková vozidla, nicméně existuje pojištění odpovědnosti vůči zaměstnavateli, ale voják je ve služebním poměru. Jsem 25 let OSVČ a tyhle věci nedokážu pochopit, na mé průšvihy se spoluobčané také nesloží.