Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Armáda dosud převzala 280 nových terénních vozů Toyota Hilux

ČTK
Diskuze (11)

Česká armáda od dodavatele převzala dosud 280 nových terénních vozů Toyota Hilux, do konce roku jich bude dohromady 501. Příští rok plánuje odebrat asi 400 kusů. Řekl to na veletrhu IDET v Brně mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek.

Ve výbavě armády terénní automobily Toyota Hilux nahradí letitá vozidla UAZ a Land Rover. Do roku 2024 by vojáci mohli dostat více než 1200 nových automobilů Toyota Hilux, ministerstvo obrany za ně zaplatí 1,07 miliardy korun. V první polovině srpna převzala armáda prvních šest desítek vozů v Centru zabezpečení materiálem technických služeb ve Štěpánově na Olomoucku.

Video se připravuje ...

"V tuto chvíli máme 280 těchto vozů, do konce roku budeme mít celkem 501 kusů. Počítáme, že v příštím roce bychom mohli odebrat dalších asi 400 kusů těchto vozidel," uvedl Pejšek.

Vozy jsou podle něj průřezově přiřazovány ke všem vojenským útvarům. "Začali jsme bojovými útvary a dnes už velká většina vojenských útvarů disponuje několika těmito automobily. Například výsadkový pluk, 4. brigáda rychlého nasazení nebo 7., mechanizovaná brigáda už mají desítky těchto vozů," uvedl Pejšek.

Toyoty Hilux armádě dodává firma Glomex MS, rámcovou smlouvu s ní ministerstvo obrany uzavřelo loni v listopadu. O náhradu zastaralých UAZ 463 a Land Rover Defender se ministerstvo obrany snažilo několik let.

Automobily Toyota Hilux mají sloužit třeba k přepravě lidí či k zásobování, pohybovat by se měly výhradně mimo případné bojiště. Ministerstvo obrany již dříve uvedlo, že armáda požaduje stroje ve stejné podobě, v jaké se vyrábějí pro civilní využití. Nebudou pancéřované, vojáci ale požadovali třeba držáky na útočné pušky nebo khaki nátěr. Vejde se do nich pět lidí.

ČTK
Diskuze (11)

Doporučujeme

Avatar - R32
8. 10. 2021 21:40
Re: Špeci výbava...
OMG, asi si trošku nepochopil ten môj sarkazmus... Ja viem, že je to na bufík, len sa smejem z toho piktogramu :-[]
Avatar - WinDiesel
8. 10. 2021 20:32
Re: počítač
ne, arabština stačí
Avatar - petr petrumr
8. 10. 2021 20:14
počítač
hilux nemá češtinu?
Avatar - petr petrumr
8. 10. 2021 20:13
Re: Špeci výbava...
to je bufík, dolní je s hořákem, horní jen ventilátor. Ted nevím jestli he teplovodní a u toho ten horní znamená jen čerpadlo- to se používá u aut když ti chcípne vodní pumpa aby ti voda kolovala, když teplovzdušné, tak jenom vzduch.
Avatar - R32
8. 10. 2021 18:55
Špeci výbava...
Ten spodný čudlajz slúži na odber spermií ? :-[] https://www.auto.cz/…ozu-toyota-hilux?…