Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin se změní, nové směřování naznačí modernizace DB11

Filip Melich
Diskuze (2)

Na cestě za většími výdělky se Aston Martin musí v mnoha ohledech změnit. Zaměří se na modernější techniku, možnosti individualizace a přepracování stávajících modelů. Začne DB11.

Aston Martin se možná nenachází v úplně nejlepší finanční situaci, ale intenzivně na sobě pracuje a v zásobě má řadu novinek, které by mu měly pomoci nastoupit na cestu růstu. Značka se chce stát modernější a luxusnější, přičemž se počítá také s alternativními pohony, novým sportovním modelem či kompletně přepracovaným infotainmentem.   

Kolegové z australského webu CarExpert měli nedávno možnost vyzpovídat Grega Adamse, který je novým šéfem společnosti Aston Martin Lagonda pro Japonsko a Jižní Koreu. V jeho životopise figurují automobilky jako Ferrari, Ford nebo Nissan, ale také Fisker či Faraday Future. Sám je elektromobilitě otevřený, takže se jí nebrání ani v případě Aston Martinu.

Video se připravuje ...

Adams v rozhovoru uvedl, že pro Aston Martin nyní pracuje řada lidí, která pomohla z Ferrari vytvořit tak úspěšnou a výdělečnou společnost, jakou je dnes. Něco podobného by se jim tedy mohlo podařit i v případě britské automobilky: „Když se podíváte na poslání naší společnosti, Aston Martin chce být světově nejžádanější britskou ultra-luxusní výkonnou značkou, což znamená, že se musíme chopit technologií a zachovat náskok před konkurencí.

Aktuálně dobíhají projekty započaté předchozím vedením Aston Martinu, ale brzy začneme pozorovat změnu směřování. Podle Adamse je důležitou součástí nabídky model DBX, jehož aktuální objem prodejů je dostatečný. Tvoří zhruba 50 % odbytu značky a o zbytek se starají sportovní a GT vozy.

V nejbližších měsících bychom se navíc měli dočkat nového sportovního modelu, ke kterému Adams bohužel neuvedl žádné bližší informace. Sdělil jen, že celá nabídka sportovních modelů má projít kompletní proměnou. Nový sportovní model má zároveň přinést například infotainment, jaký jsme dosud neviděli. To je prý ale jen začátek.

Jestli v případě nového sportovního modelu Adams mluvil o zcela novém modelu, nebo o nástupci nějakého stávajícího, není z rozhovoru zřejmé. V každém případě se na silnicích začaly objevovat zamaskované prototypy modernizovaného modelu DB11. Aston Martin si v USA požádal o ochranu jména DB12, takže je možné, že výrazně přepracovaná DB11 dostane také nové jméno.

Skrze maskování prototypů je možné zahlédnout jinou grafiku předních světel, odlišně tvarovanou čelní masku nebo změněnou linku zavírání kapoty. Změny na zádi dle všeho nebudou tak rozsáhlé. Předseda Aston Martinu, Lawrence Stroll, už dříve k faceliftu DB11 řekl, že to bude téměř nové auto, které přinese modernizované motory, převodovky, odpružení a hlavně přepracovaný interiér. Klidně by se tedy mohlo jednat o nový sporťák zmiňovaný Adamsem.

Chystaná je rovněž modernizace menšího modelu Vantage, která by mohla být podobně rozsáhlá. Naopak model DBS bude po dokončení produkce finální verze 770 Ultimate stažen z nabídky. Kromě toho se Aston Martin zaměří na modernizaci techniky napříč modely a na elektrifikaci. Další důležitou oblastí pro britskou značku bude rozšíření možností personalizace, aby si zákazník mohl říct v podstatě o cokoliv.

Filip Melich
Diskuze (2)

Doporučujeme

28. 3. 2023 17:50
Re: Tak uvidíme co tam vymyslí
Včera jsem potkal to jejich SUV. A je to teda žebrák...
Avatar - Barrichello
27. 3. 2023 10:16
Tak uvidíme co tam vymyslí
přeju Aston Martinu úspěch, je to tradiční britská značka co dělala vždy zajímavé sportáky a samozřejmě taky unikátní limuzíny Lagonga.

Nějaký model sedanu nebo 4dvéřrového kupé by nebyl zas k zahození.