Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Aston Martin zvažuje sportovní model na bázi Vantage GT3

Michal Fokt
Diskuze (0)
Šéf Astonu prozradil, že automobilka uvažuje o nekompromisně sportovním modelu, odvozeném od závodního speciálu Vantage GT3.

Není to až tak neobvyklý recept – z produkčních automobilů vznikají závodní speciály pro různá odvětví motorsportu a jejich (případný) úspěch je zase motivací k tomu, aby vznikly od nich odvozené, nekompromisně sportovní modely.

Tahle praxe je vcelku běžná třeba u Ferrari a nyní se zalíbila i Astonu, který si také myslí, že v modelové řadě Vantage je ještě místo na hardcore sporťák. Vrcholem potravního řetězce je v současnosti V12 Vantage S S, ten by ale měl udělat místo ještě sportovnější verzi.

Nejedná se přitom o nějakou neurčitou zákulisní šuškandu, že se o takovém autě uvažuje prozradil přímo šéf automobilky Ulrich Bez, což víceméně znamená potvrzení vývoje takového auta. Proč by se o tom jinak zmiňoval?

Sporťák na bázi Vantage GT3 by měl mít šestilitrový dvanáctiválec naladěný na výkon kolem 600 koní, přičemž bude současně těžit z nejnovějších poznatků z oblasti aerodynamiky, získaných právě na závodních okruzích. Přidejte si k tomu snížení váhy o přibližně 90 kg (oproti V12 Vantage S) a je jisté, že zrychlení z nuly na stovku těsně pod hranici 4 s bude bez problémů překonáno.

Michal Fokt
Diskuze (0)