Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Austin Coulson postavil nejmenší auto světa, které může na silnici!

Aleš Dragoun
Diskuze (0)
Máte doma Smart a myslíte si, že je malý? Omyl. Do Guinnessovy knihy rekordů byl zapsán nejmenší automobil světa…

Smart, nebo Toyota iQ jsou opravdoví prcci, o všech těch Isettách, Heinkelech a Messerschmittech nemluvě. Ale kdo postavil skutečně nejmenší automobil světa, byť třeba v jediném exempláři, který je navíc funkční? Nejnovější vydání slavné Guinnessovy knihy rekordů eviduje čerstvý pokus Austina Coulsona.

Rodák z arizonského Phoenixu dokončil své přibližovadýlko teprve nedávno. Dá se s ním jezdit až čtyřicítkou, má vtipnou registrační značku IM BIG (Jsem velký) a je to prostě roztomilé vozítko dlouhé 1264, široké 654 a vysoké 635 milimetrů. Pochopitelně nemůže jezdit po dálnicích vzhledem k omezené rychlosti. Bylo registrováno v Texasu, kam se Coulson přestěhoval a zmíněná čtyřicítka mu stačí na lokálních silnicích, po kterých se lze prohánět i golfovým vozíkem. Patří do stejné kategorie, jinak ale jede až 53 km/h, ovšem nelegálně. Šílené, vzhledem k tomu, že nemá žádné odpružení!

Konstruktér sám se do stříbrného autíčka připomínajícího něco mezi dětským jeepem a starou amerikou z padesátých let sotva vejde. Austinova skoromanželka takový problém nemá. Kára disponuje veškerou výbavou potřebnou na silnici včetně světlometů. Problémy s parkováním neexistují, spotřeba také není nijak vysoká, jenom 2,8 l na 100 km. Do nádrže se vejde půl galonu, tedy ani ne dva litry benzinu. Celé dílko pohání stodesetikubíkový zážehový jednoválec přes bezestupňové ústrojí CVT, celé ústrojí pochází z terénní čtyřkolky.

Devětadvacetiletý Coulson je hračička od dětství. Nejdříve si dělal z jízdních kol závodní speciály, pochopitelně hlavně odmontovával blatníky. V šestnácti si koupil staré Bronco s rozbitou převodovkou a dal ji dokupy sám jenom podle manuálu! Pak vyrobil poněkud neforemnou motokáru s karoserií. Nyní se chystá renovovat britský roadster AC Aceca z roku 1955 a stavět hotrod se starým motorem z proudové vojenské stíhačky. Svoje stříbrné autíčko chce prodat v lednu 2014 na aukci síně Barrett-Jackson v arizonském Scottsdale. Držme mu palce. Nejmenším sériově vyráběným automobilem však i nadále zůstává britský Peel P50.

Aleš Dragoun
Diskuze (0)