Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Autem na hory: Itálie - Kronplatz

Auto Tip Klassik
Diskuze (1)

Jihotyrolské středisko s řadou nenáročných širokých sjezdovek zaujme množstvím pohodlných kabinkových lanovek.

Nejrychleji se do oblasti Kronplatzu dostanete po dálnici přes Plzeň, Mnichov a Innsbruck. S testovaným vozem Superb 2.0 TDI/103 kW jsme tuhle trasu s přehledem ujeli za 6,5 hodiny při průměrné spotřebě 7,0 l nafty na 100 km. Nedaleko Brunecku nás čekal rozsáhlý areál, který na ploše 493 hektarů nabízí 114 kilometrů sjezdovek.

Z nadmořské výšky 2275 m se do údolních měst a vesniček spouští pět tratí, z nichž opravdovým nadšencům doporučujeme černé duo Sylvester/Hernegg a červenou Ried. Na zdejších stráních si však užijí také méně zdatní lyžaři, téměř polovina ze všech zasněžovaných sjezdovek totiž patří mezi modré. Přestože v celých Alpách stěží najdete širší dráhy, rostoucí návštěvnost si i tady vyžádala zvětšení některých exponovaných úseků. Konkrétně se jedná o sedmikilometrovou sjezdovku severně od Brunecku (projekt Ried) a některé trasy kolem Furkelpassu.

Přepravu lyžařů zajišťuje 33 vesměs elegantních a pohodlných lanovek, kapacita činí 66 362 osob za hodinu. Koho přestane lyžování bavit, stráví příjemně čas v nedalekém akvaparku Cron4 v Reischachu/Riscone se spoustou bazénů, tobogánů, saun a masážních trysek. Milovníci historie si zase přijdou na své v Messnerově muzeu Ripa zřízeném v hradě nad Bruneckem. Nejlepší ubytování seženete v okolí hotelových vesnic Olang/Valdaora a St. Vigil/San Vigilio, případně přímo v Brunecku. Nejlepší ceny nabízí vesnice Terenten/Terento, ta však leží poněkud dále.

Sněhová nadílka je na alpské poměry velmi bohatá, spolehlivě si zalyžujete od konce listopadu do poloviny dubna. Kraje sezony lákají také nižší návštěvností, v hlavní sezoně je tu opravdu živo.

Plusy

  • Dlouhé a široké sjezdovky
  • 22 kabinkových lanovek
  • Upravené tratě, zasněžování

Minusy

  • Měkký sníh kolem Olangu (1080 m)
  • Vyšší cena skipasu
  • Spousta lyžařů



Základní informace
Nadmořská výška 900 až 2275 m
Délka sjezdovek 114 km
Přepravní kapacita 66 362 os./h
Doba jízdy 6:30
Dojezd z Prahy 650 km
Náklady na cestu cca 2200 Kč
Skipas dospělý/den 1025 Kč
Více informací www.kronplatz.com
Auto Tip Klassik
Diskuze (1)
Avatar - Mates81
22. 11. 2012 15:11
Podrobně popsaná trasa...
Tak tomu se opravdu říká podrobně popsaná trasa - "Nejrychleji se do oblasti Kronplatzu dostanete po dálnici přes Plzeň, Mnichov a Innsbruck", toto je jediná zmínka v článku o cestě >:D akorát nevím jestli i ze Zlína bych volil stejnou trasu >:-[] >:D