Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bentley bude vyrábět auto z roku 1929. Vznikne jen 12 exemplářů

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Bentley 4½-litre Team Blower patří mezi nejslavnější vozy tradiční britské automobilky. Nyní, po 90 letech, se vrací.

Pojmenování Team Blower si vysloužily kompresorem přeplňované verze modelu 4½-litre, které vznikly ve druhé polovině 20. let minulého století pro tým okolo závodníka Tima Birkina. Cílem bylo vítězství v Le Mans.

Ale i když se to nakonec nepovedlo, vůz bývá považován za nejrychlejší závodní stroj své doby. Zatímco stejný, ale nepřeplňovaný závodní model poskytoval 97 kW, kompresorem (který vynalezl britský inženýr Amherst Villiers) vybavený vůz nabízel 180 kW.

Celkem vzniklo 55 exemplářů s přeplňovaným 4,4litrovým čtyřválcem, z nich čtyři byly v závodní specifikaci. A právě jeden z nich poslouží jako vzor pro výrobu 12 nových kusů. Vůz s číslem šasí HB 3403 totiž od roku 2000 vlastní Bentley.

Předtím, už v 60. letech však prošel renovací, která vozu ponechala patinu. Automobilka tvrdí, že Blower vypadá přesně tak, jak ho ve své době mohl vidět Birkin.

Bentley kažopádně auto rozebere na jednotlivé díly a ty následně přetvoří v 3D modely. Díky tomu pak bude moci vyrobit přesné kopie. O produkci se postará divize Mulliner, jejíž specialisté při stavbě využijí dobové i moderní postupy. Autmobilka slibuje minimum odchylek od originálu - pokud k nějakým dojde, pak jen kvůli požadavkům na bezpečnost.

Bentley odhaduje, že výroba 12kusové série zabere asi dva roky. A cena? Tu výrobce neprozradil, rozhodně ale bude hodně vysoká.

Jan Zajíc
Diskuze (0)

Doporučujeme