Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bloková výjimka a záruky na vůz: Na servisu můžete hodně ušetřit!

Petr Barták
Diskuze (0)

Na opravách a servisu auta lze hodně ušetřit. Ale motoristé to stále nevědí. Skrývá přechod z dražšího, značkového servisu k nezávislé dílně rizika, zejména když se jedná o opravy po dobu záruky?

Bloková výjimka umožňuje ušetřit tisíce. Už roky platí, že motoristé v Evropě smějí vozidla v záruce servisovat v nezávislých dílnách. Platnost tohoto opatření ale možná skončí už s příchodem léta 2023. A automobilky pochopitelně tlačí, aby skončila definitivně. Nezávislé servisy by se v důsledku toho nedostaly k servisním informacím jako dosud. A vyloučit by se pak nedalo ani plošné zdražení prací v autorizovaných servisech, kterým by ukončení blokové výjimky vlastně pomohlo vyautovat konkurenci.

O další budoucnosti blokové výjimky se ale už nyní bojuje v Bruselu. A váhy se kloní spíše k co největší svobodě ve výběru servisu, tlaku některých automobilek navzdory. Pro její další pokračování se chystají zvednout ruku naši europoslanci. Na straně nezávislých servisů stojí i český ministr dopravy Martin Kupka: „Jsem rozhodně pro zachování blokové výjimky. Autorizovaným servisům, které s tím umějí žít, to nijak zvlášť neublíží. A majitelům vozidla zůstane možnost vybrat si z co nejširšího portfolia opravárenských služeb.“

Svobodný výběr servisu k záručním opravám tak s velkou pravděpodobností zůstane zachován. A tedy i možnost při opravách ušetřit.

Video se připravuje ...

Klacky pod nohy

Automobilky však jako by to stále nechtěly akceptovat. Hodně jim pomáhá neinformovanost řidičů, že si mohou na základě blokové výjimky nechat auto i v záruce nechat opravit i jinde než v autorizovaném servisu, a tedy levněji. O tom svědčí rovněž dopisy čtenářů, které nám chodí do redakční pošty. Tápou právě v oblasti záručních oprav:

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Petr Barták
Diskuze (0)

Doporučujeme