Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bloodhound SSC: Nový termín pro rekordní jízdu (+video)

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)
Bloodhound SSC se má podle nejnovějších zpráv pokusit o pokoření světového rychlostního rekordu na zemi přesně dvacet let od jeho stanovení strojem Thrust SSC.

Držitelem rekordu nejvyšší rychlosti na zemském povrchu a zároveň i prvním pozemním vozidlem, kterému bylo oficiálně uznáno překonání zvukové bariéry, se Thrust SSC stal s rychlostí 1228 km/h (763 mph) dne 15. října 1997.

Bloodhound SSC, za nímž stojí Richard Noble a Andy Green, byl sice odhalen již v roce 2008, ale k samotným rekordním jízdám má podle posledních plánů dojít v příštím roce a to přesně dvacet let od stanovení stávajícího rekordu, což bude 15. října 2017.

Za zdržením o několik let oproti původním plánům z roku 2008, kdy se předpokládalo překonání rychlosti 1000 mph (1609 km/h) již v roce 2011, stojí vedle složitého vývoje rekordního stroje i finanční náročnost celého projektu.

Podle oficiálních zpráv je nyní finální fáze vývoje, montáže a především rekordních jízd finančně zajištěna. Nyní má dojít na kompletní dokumentaci montáže a demontáže Bloodhoundu SSC v jeho finální podobě, kdy jej tvoří 3500 komponentů.

V létě příštího roku se má rekordní stroj poprvé pohybovat vlastní silou při testovacích jízdách. Ty se mají uskutečnit v anglickém Newquay a Bloodhound SSC se při nich má pohybovat rychlostí okolo 350 km/h.

Po těchto testech se má celý tým na podzim roku 2017 přemístit na svou pouštní základnu v Hakseen Pan v Jižní Africe, kde budou uskutečněny rekordní jízdy. Sem má být vedle samotného Bloodhoundu SSC dopraveno šestnáct kontejnerů, v nichž bude uloženo kompletní zázemí týmu a to včetně televizního studia.

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)