Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW 5 Plug-In Hybrid: Čína sobě

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Autosalon v Šanghaji bude svědkem premiéry plug-in hybridu na bázi sedanu BMW řady 5. Mnichovská automobilka jej ovšem nevyvinula sama.

BMW 5 Plug-In Hybrid je postaven na základě sedanu současné pětkové řady, ovšem v prodlouženém provedení, které je určenou zatím pouze pro čínský trh. Také se přímo zde v Shenyangu vyrábí.

Na vývoji hybridu spolupracovali mnichovští s domácím holdingem Brilliance.

Kombinuje turbomotor TwinPower s elektrickým agregátem a baterie, které jej napájejí, lze dobíjet z běžné elektrické sítě.

Spalovací jednotka nabízí 160 kW, elektromotor dalších 70 kW. Potřebnou energii mu dodávají vysokonapěťové akumulátory uložené v zavazadlovém prostoru. Pokud vůz k pohybu využívá pouze elektřinu, dokáže ujet vzdálenost 75 km konstantní rychlostí 60 km/h. Zážehový motor zvýší hodnotu dojezdu o dalších 400 km.

Plug-in hybrid na bázi pětkového sedanu s dlouhým rozvorem není studií na hony vzdálenou sériové produkci. Jedná se o prototyp, jeho výroba by totiž měla v nejlidnatější zemi světa začít již za dva roky. BMW má k vývojovým i výrobním účelům založen s China Brilliance společný podnik s logickým názvem BMW Brilliance Automotive.

Mnichovská automobilka spolupracuje v oblasti ekologických vozidel také s dalšími institucemi a firmami, jakými jsou například Tongji University v Šanghaji, dodavatelé elektrické energie State Grid Corporation a Southern Grid, či China Automotive Technology and Research Corporation (CATARC).

Po Pekingu a Šen-čenu (Shenzhen) se od začátku letošního roku prohání flotila malých Mini E. Testy čekají i BMW ActiveE, tedy již známý elektromobil s karoserií kupé řady 1.

Aleš Dragoun
Diskuze (1)
Avatar - VelkejChytrák
8. 4. 2011 09:28
Evropa
na vedlejší koleji.