Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

TEST BMW M8 Competition Gran Coupé – Jednou nohou v kriminálu

Stanislav Švarc
Diskuze (68)

Už si ani nepamatuji, kdy naposledy jsem si pro auto na test přikráčel se sevřeným žaludkem. A kdy naposled jsem ho vracel s takovou úlevou, že se nic nepokazilo.

Design, interiér


Přítelkyně mi občas říká, že jsem emočně oploštělý. Že prý nedokážu projevit emoce, že někdy působím lhostejně a nezúčastněně. Něco na tom je, přiznávám. Ale když jsem si v ruce poprvé nervózně zažmoulal klíč od BMW M8 Competition Gran Coupé, muselo být jasně poznat, že jsem trošičku mimo.

Ne jednu stranu jsem se na necelý týden s tímhle bavorákem neskutečně těšil. Jenže do toho se mi v hlavě neustále objevovalo několik čísel. Třeba 625, což je počet koní, které dostanete s přeplňovaným osmiválcem. Nebo 3,2. Za pouhé 3,2 sekundy totiž M8 Competition Gran Coupé zrychlí z klidu na stovku. Za dalších 7,8 sekundy mimochodem peláší 200 km/h.

A do toho mi blikalo číslo 5.198.774. Asi tušíte, o co jde. Jo, tohle je cena. M8 v testované specifikaci vychází na skoro 5,2 milionu. Takže i když jsem za těch 10 let, co se kolem aut motám, řídil řadu hodně drahých a hodně rychlých vozů, vykřičníky v hlavě, šimrání v břiše a lehký třes spojený s takovým tím natěšeně-praštěným úsměvem, který nejde narovnat, jsem prostě při usedání za volant zahnat nedokázal.

První dojem byl tedy rozhodně silný.

BMW M8 Competition Gran Coupé BMW M8 Competition Gran Coupé

Příplatky za milion

Umocnil ho i vzhled tohoto čtyřdveřového "kupé" s bezrámovými dveřmi. Určitě jste si už všimli netradiční barvy karoserie, ostatně ta armádní zeleň snad ani nejde jen tak přejít. Jedná se o odstín z nabídky BMW Individual, který vyjde na 65.044 Kč.

Já osobně zelené barvě bezvýhradně fandím, ale také si uvědomuji, že jde o subjektivní náklonnost. A tak mě zajímaly názory okolí. Pozoruhodné je, že reakce na fotky byly vesměs v duchu "hm, zajímavá barva", což si osobně překládám jako diplomatické vyjádření nelibosti. Jenže když jsem pak u stejných lidí M8 zaparkoval naživo, v drtivě většině převažovalo hodnocení pozitivní.

Od běžného osmičkového Gran Coupé se emko odlišuje spíš detaily, například jinými nárazníky, zadním spoilerem či střechou, která je z uhlíkových kompozitů. Pěkně vypadají čtyři koncovky výfuku. Trochu mě mrzí, že ani M8 se nevyhnula módě v podobě falešných otvorů v karoserii.

Když jsem lakem načal téma příplatků, pojďme se podívat, co BMW přibalilo dál. Mezi nejdražší volitelné prvky patří karbonový kryt motoru za 32.526 Kč, karbon-keramické brzdy za 238.472 Kč, balíček asistenčních a bezpečnostních systémů Driving Assistant Professional za 50.128 Kč, HiFi systém Bowers & Wilkins Diamond s 16 reproduktory a výkonem 1400 W za 120.848 Kč, digitální příjem televize za 35.230 Kč, M Driver´s paket, který posouvá omezení maximální rychlosti z 250 km/h na 305 km/h za 66.378 Kč a především M Competition Paket za 460.668 Kč.

BMW M8 Competition Gran Coupé BMW M8 Competition Gran Coupé

Ten interiér oživuje specifickým celokoženým čalouněním, exteriér lesklými černými okenními lištami a 20palcovými koly, přidává také M sportovní výfukový systém. A součástí je i zvýšení výkonu motoru z 441 na 460 kW.

Střídmý luxus

Ještě než se ale vrhneme na motor, pojďme se rychle porozhlédnout po kabině. Rychle proto, že vnitřek se moc neliší třeba od verze M850i, kterou nedávno testoval David. Ten si trochu povzdechl, že mu tvary palubní desky připadají poněkud obyčejné a bez nápadu. Palubka s rozměrným středovým panelem je skutečně poskládaná spíš účelně, než že by se snažila ohromit nějakými designovými parádičkami nebo nápadnými dekory z neobvyklých a vzácných "materiálů s příběhem". Mně osobně to nevadí, naopak. I v těch nejdražších bavorácích chci cítit tradiční zaměření na řidiče, k němuž patří také chladná německá funkčnost, nikoli oslnivý až prvoplánový luxus. Ale chápu i možné výhrady, že interiér v M8 Gran Coupé nevypadá jako vnitřek auta s cenou začínající na čtyřech milionech korun.

Jinak ale není moc co vytknout. Použité materiály působí kvalitně, zpracování je na úrovni, všudypřítomné kožené čalounění měkounké (a v případě testovaného auta hnědé čalounění navíc parádně doplňuje zelenou karoserii) a ovládání usnadňují konvenční tlačítka i otočný ovladač iDrive. A jako vždy musím pochválit také infotainment. Ten od BMW mi prostě svým prostředím vyloženě sedí.

Skvělá jsou sportovní sedadla s nekonečnými možnostmi nastavení a umožňující posadit se hezky nízko. Volant má tak akorát tlustý věnec, který mi dokonale padl do dlaní. Těší mě také klasický kulatý tvar.

Specialitou emkových bavoráků jsou dvě červená tlačítka na volantu, jejichž stiskem řidič vyvolá vlastní nastavení auta. Můžete si tak nachystat jednu vyloženě komfortní konfiguraci a uložit ji jako M1, nějaké ostřejší nastavení pak schovat pod tlačítko M2.

Pak je tu ještě tlačítko Setup na středové konzole, které má podobnou nastavovací funkci - řidiči nabízí přímý přístup k nastavení motoru, podvozku, řízení, pohonu všech kol M xDrive a brzdovému systému. A jsou tu i výrobcem nadefinované jízdní režimy Road, ostřejší Sport a okruhový Track. Možností, jak si vůz nastavit podle svých představ, existuje snad nepočítaně.

BMW M8 Competition Gran Coupé BMW M8 Competition Gran Coupé

I když je BMW řady 8 Gran Coupé homologované jako pětimístný automobil, neumím si představit, jak by se na zadní sedadla posadili tři dospělí cestující. Jedině, že by ten uprostřed seděl s koleny u hlavy - kvůli masivní konzoli na středovém tunelu s výdechy ventilace a konektory USB-C totiž není kam dát nohy.

Na bočních sedačkách se ale odpočívá hezky, jsou pohodlné a nabízejí i relativní dostatek místa na nohy i nad hlavou. S výškou 182 centimetrů se ještě posadím s rovnými zády, kdybych ale byl o chlup vyšší, nebo měl na hlavě ježoura, už bych cítil stropnici.

Objem zavazadlového prostoru činí 440 litrů. Převoz delších předmětů usnadní sklopná opěradla zadních sedadel, po sklopení navíc nevznikne žádný schod, ale jen lehce nakloněná ložná plocha.

Motor, jízdní vlastnosti


Jak to jen popsat?

Určitě víte, že M8 můžete mít jako kupé, kabriolet a stylový sedan Gran Coupé. Všechny verze samozřejmě využívají totožný motor - dvěma turbodmychadly přeplňovaný osmiválec o objemu 4,4 litru. Standardně dává 600 koní (441 kW), u variant Competition pak dokonce 625 koňských sil (460 kW). V obou případech je maximum výkonu k dispozici v 6000 ot/min. Stejná je pro obě provedení hodnota nejvyššího točivého momentu: 750 N.m je přitom k dispozici v širokém spektru mezi 1800 až 5850 ot/min.

Osmiválec se páruje výhradně s osmistupňovou převodovkou M Steptronic, která spoléhá na posílenou spojku hydrodynamického měniče točivého momentu. Řidič si také může nastavit, jak chce, aby se převodovka chovala - jestli má řadit především rychle a trochu škubavě, nebo spíš hladce. Celkem jsou k dispozici tři možnosti.

A samozřejmě nechybí pohon všech kol M xDrive s aktivním M diferenciálem mezi zadními koly. Emková čtyřkolka umí fungovat ve třech režimech. Už ve výchozím nastavení 4WD upřednostňuje kola zadní nápravy, přitom ale myslí na maximální trakci. Mód 4WD Sport pak posílá ještě více hnací síly na zadní kola, takže přináší trochu živější záď. A po deaktivaci stabilizačního systému je možné aktivovat režim 2WD, v němž se z vozu stane čistá zadokolka.

BMW M8 Competition Gran Coupé BMW M8 Competition Gran Coupé

Ještě než se pokusím přiblížit vám, jak M8 Competition Gran Coupé jezdí, dovolte mi několik detailů k motoru. Osmiválec s proměnným časováním sacích i výfukových ventilů, proměnným zdvihem sacích ventilů a přímým vstřikováním, které pracuje s tlakem až 350 barů, využívá dvojici dvoukomorových turbodmychadel.

Umístěna jsou mezi řadami válců a s motorem je spojují křížené výfukové svody. Ty turbodmychadlům zajišťují plynulejší přívod výfukových spalin. BMW dodalo také výkonnější systém chlazení, které tvoří centrální chladič, dvojice doplňkových chladičů pro blok motoru a turbodmychadla a dva nízkoteplotní chladiče stlačeného vzduchu. V přídi vozu našly místo ještě samostatné chladiče pro olej v motoru a olej v převodovce.

Tak a teď bych vám tedy měl popsat, jak se osmiválec chová a co s autem dělá. Jenže já vlastně nevím jak. Pravda, mohl bych vytáhnout několik více či méně vtipných přirovnání (to spíš, třeba že M8 je na stovce rychleji než důchodci u zlevněného droždí, haha...), ale stejně to nebude stačit, abyste pochopili, jak rychle se tahle velká věc přesouvá. Musí se to prožít.

Člověk, který na vlastní kůži nezažil, jak vypadá zrychlení z nuly na dvoustovku za 11 sekund, si jednoduše nedokáže představit všechny procesy, které se v těle během té doby odehrávají. Když mu o tom budete vyprávět, většinou to jen odkývne, možná utrousí nějakou pochvalnou poznámku a hotovo. No nic.

Každopádně mi věřte, že způsob, jakým M8 Competition Gran Coupé dokáže vypálit z klidu a vlastně i z jakékoli rychlosti, je ohromující. Možná si zkuste v duchu napočítat 3 sekundy. A pak si představte, že za takhle kraťounký okamžik ještě před chvílí stojící bavorák upaluje rychlostí 100 km/h. Přidejte dalších osm sekund a uvědomte si, že takto drobný moment stačí, aby se M8 pohybovala hrubě nelegálním tempem.

Motor je prostě úžasný. Nejde jen o jeho sílu, ale také o odezvu a schopnost reagovat okamžitě v jakýchkoli otáčkách. Přitom ale není zbytečně našponovaný, skvěle funguje i ve chvílích, kdy chcete jet na pohodu. Což je ovšem u M8 dost obecný a snad trochu zavádějící popis. Emkové Gran Coupé totiž pohodově působí i v zapovězených rychlostech. Na dálnici ve 180 km/h máte pocit, že jedete podstatně pomaleji, osmiválec si jen tak líně vrní a v kabině je i přes bezrámová okna příjemné ticho. Předpisová devadesátka mimo dálnice pak působí jako šnečí tempo. Pokud v sobě nenajdete dostatečný pud sebezáchovy, připravte se, že s M8 budete - samozřejmě s nadsázkou řečeno - často jednou nohou v kriminálu.

A spotřeba? Po Praze jsem jezdil za 19 na sto a po týdnu a 727 kilometrech jsem auto vracel s průměrem 16,5 l/100 km. Ale zažil jsem i světlejší okamžiky, třeba zhruba 100 kilometrů dlouhou trasu mimo dálnice a přes několik obcí jsem svižnější, ale současně předpisovou jízdou zvládl za 9,5 l/100 km.

Spíš slušňák, než rošťák

Emkové Gran Coupé se chlubí specificky naladěným podvozkem s tužším uložením náprav. BMW řešilo také vzpěry, výztuhy či odklon kol. A důležité jsou i aktivní elektronicky řízené tlumiče, které patří ke standardní výbavě. Novinku představuje brzdový systém s možností nastavení chodu brzdového pedálu. Režimy Comfort a Sport mají různou úroveň brzdného tlaku, který je zapotřebí ke zpomalení vozu. Řidič tak při brzdění může volit mezi plynulou, nebo ostrou a okamžitou odezvou. Rozdíl je skutečně znát.

V tomto okamžiku se sluší připomenout, že testované auto bylo vybaveno příplatkovými karbon-keramickými brzdami s 400mm kotouči vpředu a 380mm vzadu. Brzdí výborně.

Možnost nastavení chování pohonného ústrojí, převodovky, odpružení, řízení nebo pohonu všech kol dovolují docela výrazně měnit charakter vozu. V každém případě ale M8 Gran Coupé zůstává nehorázně rychlým autem. U ostatních důležitých vlastností už tak jednoznačný verdikt nenabídnu.

Začněme komfortem. Ano, M8 umí být pohodlné gétéčko, ale ne zcela dokonale. Posádce netají povrch pod koly, občas se dokonce při přejezdu nějaké nerovnosti ozve rána. Ale dokážu to pochopit, jde přece jen o sportovní emkovou verzi. Důležitější pro mě je, že sofistikovaný podvozek dovede zajistit, že kola na nerovnostech neodskakují, nebo že auto ani ve vysokých rychlostech netancuje ve vyjetých kolejích. Celkově vzato, komfort je s velkou rezervou dostatečný i pro každodenní používání.

Podobně kompromisní jsou sportovní vlastnosti, které ovlivňují ne zrovna skromné rozměry vozu i hmotnost přesahující dvě tuny. Asi můžu tvrdit, že M8 Gran Coupé zatáčí a na pohyby volantu reaguje lépe, než byste od tak mohutného auta čekali, ale současně je z vozu cítit, že nejde o klasickou okreskovou hračku, na tu je tady málo lehkosti. Bavorák zatáčky polyká přesvědčivě, to ano. Nabízí také spoustu přilnavosti, takže oblouky vykrouží úžasným tempem. Dokonce takovým, že jsem po delší projížďce už cítil i břišáky. Jenže není to zas tak moc zábavné. Na to je M8GC pořád velká a těžká. A možná, nikdy bych nečekal, že to řeknu, až moc rychlá. Rychlost, akcelerace a schopnost neuvěřitelným způsobem zkracovat rovinky mezi zatáčkami, prostě zastiňují všechno ostatní.

V tuhle chvíli si ale také musíme vyjasnit jednu věc. BMW M8 Gran Coupé není auto, s nímž se dokonale sžijete po několika kilometrech. Ano, dá se s ním velice snadno jezdit velice rychle, ale pokud chcete opravdu využít jeho potenciál, musíte se učit - postupně, po krůčkách. Má totiž tak daleko nastavené limity, že na normálních silnicích prakticky nemáte možnost se k nim na první dobrou přiblížit. Ani na druhou. Ostrou osmu musíte poznávat déle.

BMW M8 Competition Gran Coupé BMW M8 Competition Gran Coupé

Pak si všimnete, jak zajímavě M8 pracuje se zadní nápravou. Při jízdě je vážně cítit, že i se čtyřkolkou, zvlášť ve sportovním nastavení, mají zadní kola hlavní roli, což je rozhodně fajn, protože to rozšiřuje možnosti, jak projíždět zatáčky - jestli čistou stopou, nebo trochu na huláta s lehce rozevlátým výjezdem. Jinými slovy, můžete řídit, auto se o vás nepostará úplně samo.

Současně mě tahle vlastnost ale nutila hlídat každý náznak pohybu zadních partií a být neustále v pohotovosti, připravený na možnost potřeby bleskového kontra. Se zapnutým pohonem všech kol na kontra ani jednou nedošlo, tahle věc má totiž opravdu vzdálené limity. Rozhodně dál, než kam sahá moje řidičská odvaha. A když už mi záď přece jen lehce cukla, stačilo povolit plyn a auto se rychle srovnalo. Tuším ale, že moje reakce byly zbytečné, elektronika by se o všechno postarala sama.

Schopnost odpojit pohon všech kol a vyřadit stabilizace pak nabízí také režim, který Standa v testu M5 Competition hezky pojmenoval jako "na vlastní nebezpečí". V něm všechna síla putuje na zadní kola. Pokud vás to baví, můžete si pak zkusit i jízdu bokem. Z charakteru M8 Gran Coupé mám ale pocit, že M5 bude k podobným radovánkám vhodnější.

Čtyřdveřové kupé mi připadá serióznější a vážnější. Jako superrychlé gétéčko je to víc slušňák než raubíř. Možná i proto nemá moc výrazný zvuk. Ne že by s otevřenými klapkami M8 Competition nebyla slyšet, ale čekal jsem zajímavější představení.

Závěr


Závěr

BMW M8 Competition Gran Coupé je svérázné, ale rozhodně obdivuhodné auto. A jsem především moc rád, že něco takového ještě vzniká. M8 nabízí výkony supersportu v poměrně praktickém balení, vhodném i pro bezproblémové každodenní použití, drtivou akceleraci navíc kombinuje s příjemným luxusem. Nesmíte od ní ale čekat podobně rozpustilý charakter jako od menších emkových sourozenců, M8 je serióznější kousek.

Výkon a projev motoru je až absurdní a podle mě neexistuje racionální důvod, proč chtít zrovna verzi M8. Navíc ta cena... Pro srovnání, M5 Competition stojí 3.443.180 Kč, M850i Gran Coupé, které je také velice schopné, startuje na 3.328.000 Kč.

BMW M8 Competition Gran Coupé prostě nejde posuzovat jen racionálně, to nedává smysl. Berme ho spíš jako rozmařilost. Nebo jako ekvivalent odpovědi "a proč ne?" na otázku "proč?".

Nejlevnější verze modelu 4.039.100 Kč (BMW M8 Gran Coupé 441 kW)
Základ s testovaným motorem 4.499.768 Kč (BMW M8 Competition Gran Coupé 460 kW)
Testovaný vůz bez příplatků 4.499.768 Kč (BMW M8 Competition Gran Coupé 460 kW
Testovaný vůz s výbavou 5.198.774 Kč (BMW M8 Competition Gran Coupé 460 kW)

Plusy

  • Ohromující motor
  • Poměrně praktický interiér
  • Skvěle fungující multimediální systém
  • Vypínatelná čtyřkolka

Mínusy

  • Vysoká pořizovací cena
  • Ne vždy dokonalý komfort
  • Menší palivová nádrž
Zobrazit celý článek
Stanislav Švarc
Diskuze (68)

Doporučujeme

BMW M8 Competition Gran Coupé
Cena základní sestavy 4 499 768 Kč
Výbava základní sestavy 20palcová kola z lehké slitiny, airbagy pro řidiče a spolujezdce, brzdový asistent, nárazový senzor, přední a zadní hlavové airbagy, boční a kolenní airbagy pro řidiče a spolujezdce, ochrana proti bočnímu nárazu, metalický lak, kožené čalounění, obložení interiéru z karbonových vláken, čalounění stropu Alcantara, M sportovní diferenciál, adaptivní M podvozek, sportovní výfukový systém, Driving Assistant, Parking Assistant, asistent pozornosti, systém pro automatické udržování rychlosti s brzdnou funkcí, omezovač rychlosti, laserové světlomety, dešťový senzor a automatická aktivace stěračů a světlometů při snížené viditelnosti, elektricky nastavitelné bederní opěrky předních sedadel, vyhřívání předních sedadel, M sportovní sedadla, M sportovní kožený multifunkční volant, automatická klimatizace, automatické ovládání víka zavazadlového prostoru, komfortní přístupový systém, funkce plynulého dovírání dveří, DAB tuner, Harman Kardon Surround Sound System 16 reproduktorů (464 W) a jiné Kč
Cena testované sestavy 5 198 774 Kč
Výbava testované sestavy M karbonový kryt motoru (32.526 Kč), M karbon-keramické brzdy (238.472 Kč), protisluneční ochrana oken (14.092 Kč), aktivní ventilace předních sedadel (23.036 Kč), paket Heat Comfort zahrnující vyhřívané loketní opěrky ve dveřích a na středové konzole, vyhřívaný volant (10.842 Kč), 4zónová automatická klimatizace (28.444 Kč), Driving Assistant Professional obsahující systém pro udržování rychlosti a udržování v jízdním pruhu (50.128 Kč), Parking Assistant Plus zahrnující kamerový systém, parkovací a couvací asistent (14.898 Kč), TV funkce Plus (35.230 Kč), Bowers & Wilkins Diamond Surround Sound System (120.848 Kč), M Driver´s paket posouvající omezení maximální rychlosti (66.378 Kč), M Competition Paket obsahující specifické kožené čalounění, 20palová kola, M sportovní výfukový systém a zvýšení výkonu motoru na 460 kW (460.668 Kč), lak Urban Green (65.044 Kč) a další Kč
Motor
Typ motoru: přeplňovaný zážehový
Válce / ventily: 8 / 4
Zdvihový objem (ccm): 4395
Nejvyšší výkon (kW / ot/min): 460 / 6000
Nejvyšší toč. moment (Nm / ot/min): 750 / 1800 - 5850
Provozní vlastnosti
Maximální rychlost (km/h): 305
Zrychlení 0 - 100 km/h (s): 3.2
Spotřeba město/mimo/kombi (l/100 km): 15.3 / 8.1 / 10.7
Emise CO2: 244
Rozměry a hmotnosti
Zavaz. prostor - sedadla/sklopena (l): 440 / 0
Objem nádrže (l): 68
Pohotovostní hm. / nosnost (kg): 2055 / 460
Rozměr pneu: 275/35 R20, 285/35 R20
BMW M8 Competition Gran Coupé
Rozměry dle nákresu - vnější rozměry
a) délka (mm): 5098
b) šířka (mm): 1943
c) výška (mm): 1420
d) rozvor (mm): 3027
e) rozchod vpředu (mm): 1626
f) rozchod vzadu (mm): 1660
Rozměry dle nákresu - vnitřní rozměry
g) podélný prostor vpředu min/max (mm): 890 / 1120
h) podélný prostor vzadu min/max (mm): 590 / 860
i) výška nad sedadlem - vpředu (mm): 1000
j) výška nad sedadlem - vzadu (mm): 910
k) šířka vpředu (mm): 1540
l) šířka vzadu (mm): 1460
délka sedáku vpředu (mm): 470
délka sedáku vzadu (mm): 460
výška opěradla vpředu (mm): 650
výška opěradla vzadu (mm): 680
místo vzadu pod předním sedadlem: Ano
Avatar - spitfirecz
31. 8. 2020 10:27
Re: Krásná kravina
Zajímavé, že nová M8 už ale do výfuku zase střílí. Asi je to tím, že u M5 museli upravit stávající výfuk, kdežto v M8 s tím od začátku počítali.
10. 8. 2020 02:02
Re: Tesla
To i vickrat nez jednou, klidne 3x, celkem presne tak, jak to kazdy den pouzijes...
Tj 3x denne to muzes na rovince / za zatackou odpalit max 160 a Tesla na to bude to rychlejsi auto. Proste rychlejsi.
Avatar - Hammunasakra
7. 8. 2020 19:42
Re: Krásná kravina
No to je přece stejně ZNÁMO jako ta nafta!

Ca od 100$/kWh ne. Někde pod 70$ ztrácí konkurenceschopnost i benzín hybridy
7. 8. 2020 18:05
Re: Barva naživo
Tak takhle to vypadá vážně hrozne - barva na vojensky UAZ...
Avatar - twistedTSD
6. 8. 2020 22:12
Re: Krásná kravina
Stejně jako ty odmítáš, že elektřina musí být dotovaná, aby měla jako pohon smysl.