Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BMW M8 GTE: Předobraz nového kupé řady 8?

Tomáš Dusil
Diskuze (0)
O BMW řady 8 druhé generace, nástupci osmičky E31 z let 1989 až 1999 se mluví již nějaký čas. Jak bude novinka vypadat, dobře naznačuje závodní speciál BMW M8 GTE, který uplynulý víkend oslavil premiéru v závodě 24 hodin v Daytoně.

Nové závodní BMW M8 GTE je výsledkem posledního vývoje ve třídě GT. Má přinést návrat mnichovské značky do slavného závodu 24 hodin v Le Mans, kde BMW neúčinkuje od roku 2011. Svůj závodní debut si novinka odbyla v americké Daytoně.

Vůz je od samého začátku vývoje zamýšlen pro specifikaci GTE a současně koresponduje s připravovaným sériovým luxusním kupé řady 8. Spolu s tímto speciálem ale nepřichází pouze nové závodní BMW, ale také změny v týmu BMW RLL. RLL je zkratka Rahal Letterman Lanigan, což je americký závodní tým založený v roce 1991 a účastnící se amerických závodů na okruzích, včetně 24 hodin v Daytoně.

A co říká o novém BMW M8 GTE jeden z majitelů týmu, závodní jezdec Bobby Rahal? „Nové BMW M8 GTE je v současné době jediným zcela novým závodním autem ve třídě GTLM v tomto roce. Z mého pohledu nabízí vynikající potenciál. Je to náš desátý ročník v této kategorii a jsme velmi rádi, že můžeme startovat na zbrusu novém voze jakým je BMW M8 GTE“.

My ostatní zase máme šanci odhadnout, jak bude vypadat připravované BMW řady 8. K tomu je třeba si odmyslet závodní úpravy karoserie od výrazně vytažených blatníků až po četné aerodynamické prvky, jimž vévodí mohutné zadní křídlo. Je jasné, že toto mít sériová řada 8 nebude. I přes závodní paralelu totiž půjde o luxusní vůz. Navíc jak známo, automobilové závodní speciály svůj výchozí sériový vůz připomínají pouze základní tvary karoserie. Zbytek bývá zcela odlišný a tak tomu je jistě i v tomto případě.

Tomáš Dusil
Diskuze (0)