Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bosch Diesel zvedne od ledna 2011 platy o 650 Kč

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
Odbory se s vedením strojírenské společnosti mimo jiné dohodly i na lednovém vyplacení jednorázové odměny 7500 Kč pro tarifní zaměstnance.

Platy zhruba 5000 pracovníků v jihlavské firmě Bosch Diesel stoupnou v příštím roce o 650 korun. Odbory se s vedením strojírenské společnosti mimo jiné dohodly i na lednovém vyplacení jednorázové odměny 7500 Kč hrubého pro tarifní zaměstnance. O ukončení kolektivního vyjednávání v největším závodě na Vysočině dnes ČTK informoval mluvčí podniku Mojmír Kolář. Nová kolektivní smlouva bude platit rok.

"Vnímáme to jako rozumný kompromis," řekl předseda jedné ze dvou podnikových odborových organizací KOVO Roman Bence. Odboráři opět prosadili navýšení všech platů o paušální částku. "Kdyby to šlo procentem, tak by se rozdíl mezi mzdou dělníka a pracovníka THP zvětšoval, a to nechceme," vysvětlil Bence. S dohodou je spokojen i předseda druhých odborů KOVO Ladislav Melichar. "Firmě se v tomto roce dařilo docela dobře, tak se nám podařilo dohodnout," poznamenal.

Nová kolektivní smlouva obsahuje i zvýšení příplatku za práci ve směnném modelu 20S ze šesti korun na osm Kč. Zaměstnanci se smlouvou na dobu určitou získají nově možnost dostávat příspěvek na penzijní pojištění ve stejné výši, jako stálí pracovníci, pokud ve firmě v souhrnu odpracují nejméně dva roky. Změny se týkají i celozávodní dovolené, která nebude v příštím roce organizována pro všechny závody ve stejném termínu.

Bosch Diesel se zabývá výrobou vstřikovacích čerpadel pro dieselové motory. V letošním roce se platy ve firmě zvyšovaly kvůli hospodářské krizi až od července, a to rovněž paušálně o 300 Kč. Letošní platy vedení firmy nezveřejnilo. V roce 2009 činila průměrná hrubá mzda v českých závodech Bosch zhruba 29.300 korun.

Firma Bosch Diesel se podle dnešních informací Českého rozhlasu nyní vyrovnává s rozsáhlým případem krádeží čerpadel. Výrobky zřejmě putovaly na černý trh. V podniku už kvůli tomu přišlo v úterý o místo 25 lidí. Konkrétní škody vedení podniku nevyčíslilo, ale půjdou prý rozhodně do milionů korun, uvedl rozhlas. Vedení podniku se k této záležitosti zatím nechce vyjadřovat s poukazem na policejní vyšetřování.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (1)
17. 12. 2010 22:33
...
:no: