Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Bude AMG dodávat motory pro Alpine?

Michal Fokt
Diskuze (33)
Renault plánuje se značkou Alpine velkou modelovou expanzi, ale má trošku starosti s motory. Pomůže je vyřešit Mercedes?

Koncern Renault-Nissan v poslední době poměrně intenzivně spolupracuje na několika frontách se značkou Mercedes-Benz a zdá se, že by se kooperace mohla časem ještě prohloubit. Objevují se totiž informace, že Francouzi pokukují pro výkonném turbomotoru divize AMG. Britský Auto Express hlásí, že hlavní produktový plánovač Renaultu Bruno Ancelin, jenž má na starosti i oživovanou značku Alpine, připouští využití pohonných jednotek z Affalterbachu.

Jako příklad dobré spolupráce AMG s jinými značkami uvádí dodávky přeplňovaného V8 pro kupé Aston Martin DB11, ovšem Alpine by mělo zájem o trošku jiný motor. Zajímá ji třílitrové V6 biturbo, používaný pod označením "43" a disponující výkonem 362 koní. Ovšem nikoli pro chystané kupé na bázi studie Vision, ale pro plánované další, větší vozy značky. Malé alpiňácké kupé by si totiž mělo bez problémů vystačit s novou přeplňovanou osmnáctistovkou, odvozenou od šestnáctistovky Renaultu Clio RS, kterou dostane i nová generace hot-hatche Mégane RS.

Šestiválec od AMG ale není jedinou možností, Renault zvažuje i využití koncernového V6, ten by ale bude být pro potřeby Alpine výrazně modifikován, takže se zvažuje ekonomicky optimální řešení, nějakou váhu ale určitě bude mít i fakt, že Alpině štítek "Powered by AMG" určitě při budování potřebné image neublíží.

Ancelin také nahodil udičku, týkající se možných dalších modelů Alpine. "Mohli bychom mít kupé, kabriolet, hatchback, mohli bychom mít cokoli, co je pro sportovní značku použitelné," říká, zvažovaný V6 by však s největší pravděpodobností skončil pod kapotu crossoveru, což je model, který asi nenechá chladné ani Francouze.

Michal Fokt
Diskuze (33)
31. 3. 2016 07:22
Re: Už tomu rendlíku někdo šlápněte na krk, ať se netrápí
:yes: >:D
31. 3. 2016 07:19
Re: alpine-motor
Prémie není o zpracování...
31. 3. 2016 07:19
Re: alpine-motor
Porsche je dnes nejvíc plnoformátovou automobilkou v exkluzivním sektoru. To je trochu jiná story. SUV Alpina nemá zatím nic a pakliže by měla někoho oslovit, pak vyrábět lehký sporťáky.
31. 3. 2016 07:16
Re: AMG ne
Dvoulitrový R4 je míň lightweight než R5 od Audi? Od kdy? ;-)
31. 3. 2016 07:15
Re: Každopádně
TVL...teď jsi mě dostal ;-)