Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Alpine láká na elektrický hot hatch. Nepřipomíná nic, co je zrovna na trhu

Filip Melich
Diskuze (0)

Po letech, kdy jsme si museli vystačit s (vynikající) A110, rozšíří značka Alpine své modelové portfolio. Nový model bude elektrickým hot hatchem a jeho studie se ukáže již začátkem května.

Značka Alpine se po dlouhé pauze vrátila s prvním vlastním modelem v roce 2018. Přestože je sportovní kupé A110 ve všech svých verzích vynikající, výrobce má větší plány než jen přežívat o jediném modelu. Nabídku Alpine brzy rozšíří druhý, který značka popisuje jako plně elektrické městské sportovní vozítko. Jeho odhalování pomalu začíná.

Návrat ze záhrobí v blízké době plánuje ikonický francouzský hatchback Renault 5, jehož účelem je pomocí známého jména a povědomé tváře otupit strach zákazníků z elektromobilů. Jeho koncept se představil již v lednu 2021 a téměř o dva roky později, v září 2022, následovalo odhalení studie driftujícího hot hatche. Jak víme z dřívějška, svoji verzi znovuzrozeného Renaultu 5 má nabídnout také Alpine.

Video se připravuje ...

Dle všeho právě k tomuto modelu značka Alpine připravila novou studii, která má blíže sériové podobě. Čerstvá tisková zpráva Alpine toho o vozu moc neprozrazuje, ukazuje v podstatě jen jeho siluetu a díl karoserie, na němž je uvedeno jméno – A290_ β. Číslo 2 má značit velikost auta, což je samo o sobě prázdnou informací, z níž můžeme vyvodit pouze to, že studie bude větší než A110. To není velkým překvapením.

Číslo 10 v názvu A110 značí výhradně sportovní modely, proto jej hot hatch nepřevezme. Číslo 90 se má v nabídce značky nacházet na víceúčelových sportovních autech. Tisková zpráva u popisu tohoto typu vozidel uvádí také všeobjímající spojení „life-style“. A písmeno beta za podtržítkem značí, že se jedná o testovací verzi a ještě se nejedná o finální vůz.

Premiéra Alpine A290_β je naplánována již na 9. května. Proběhne on-line, přičemž přenos začne v 10:30, a to na této adrese: events.alpinecars.com. Pokud byste chtěli být při odhalení studie osobně, můžete o účast soutěžit.

Od 28. do 30. dubna se na závodních vozech Alpine objeví QR kódy, jejichž naskenováním se zařadíte do slosování. Konkrétně je řeč o vozech Alpine A523, které v rámci formule 1 pojedou Velkou cenu Ázerbajdžánu 2023, a Alpine A470 jedoucí šestihodinovku na okruhu Spa- Francorchamps. Produkční verze modelu bude odhalena v roce 2024.

Video se připravuje ...

Filip Melich
Diskuze (0)

Doporučujeme