Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

BYD Han: Číňané chystají vlastní sporťák

David Bureš
Diskuze (0)
Značky z nejlidnatější země světa hledají různé možnosti, jak zlepšit svoji image. BYD vsadí na sportovní auto.

Čínské automobilky se snaží zavedeným evropským značkám konkurovat na všech frontách. Nyní zdejší značka BYD míří i do segmentu sporťáků, když jeho vedení potvrdilo příchod sportovního modelu Han. Na trhu se vůz zřejmě objeví příští rok.

Server ChinaCarTimes s odvoláním na šéfa prodejů značky BYD Li Yun Feia tvrdí, že cílem projektu je, aby automobil s interním označením E9 zrychlil z 0-100 za 3,9 sekundy. To je číslo, za které by se rozhodně nestyděly evropské supersporty, třebaže ty top modely (Ferrari 458 Speciale, Lamborghini Huracán či McLaren 650S) jsou na tom s časem okolo tří sekund lépe.

Podle dostupných zpráv BYD Han použije pro svůj pohon elektromotor. Zatím nicméně není jasné, zda bude pracovat sám, nebo v kombinaci se spalovacím agregátem. Han se tak může stát elektrickým sporťákem jako Tesla Roadster, nebo plug-in hybridním sporťákem jako BMW i8. Čínský model se svými schopnosti v akceleraci má každopádně zařadit mezi tuto dvojici – již nevyráběná Tesla Roadster zrychlí z 0-100 km/h za 3,7 sekundy, i8 je na stovce za 4,4 sekundy.

V případě hybridního pohonu použije Han buď kombinaci elektromotoru a přeplňovaného 1,5litrového benzinového čtyřválce jako hybridní sedan Qin, nebo kombinaci elektromotoru a chystaného dvoulitru z plánovaného SUV.

Společnost BYD patří mezi největší výrobce baterií na světě, založena byla v roce 1995. Do automobilového průmyslu vstoupila v roce 2003, s ohledem na své hlavní zaměření nabízí i elektromobily a vozy s hybridním pohonem.

V roce 2015 se BYD chce vrátit na americký trh, kam expandoval již před čtyřmi lety, ale po neúspěchu se odtud zase stáhl. Automobilka chce v USA hned po návratu nabízet čtyři vozy, mezi nimiž nebude chybět hybridní sedan Qin. Ve Velké Británii automobilka nabídla půjčovnám a fleetovým zákazníkům elektromobil e6, který díky tomu bude otestován v podmínkách evropského provozu.

David Bureš
Diskuze (0)

Doporučujeme