Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Cadillac ukázal svůj nejmenší elektromobil. I tak bude na Evropu dlouhý

Marek Bednář
Diskuze (8)

Cadillac Optiq, který se ukázal zatím na pouhých dvou fotografiích, má být nejmenším elektromobilem této americké značky. Spekuluje se, že bude zhruba stejně velký jako Chevy Equinox EV.

Pojem „malé auto“ znamená ve Spojených státech a v Evropě něco zcela jiného. Ukazuje to Cadillac Optiq – nejmenší elektromobil, který bude v nabídce této luxusní americké značky. I tak bude mít, alespoň podle odhadů, zhruba 4,8 metru na délku.

Bohužel, odhady jsou v tuto chvíli jediné, co stran jeho parametrů máme. Automobilka ukázala jen dvě fotky exteriéru vozu a potvrdila, že bude stát na platformě Ultium, kterou koncern General Motors vyvinul pro elektrické vozy svých značek.

Co do designu jsou v optiqu jasně vidět prvky větších modelů Lyriq a Celestiq. Jsou to zejména tvary přídě a dělená zadní světla. Těmto modelům také odpovídá schéma pojmenování s „iq“ na konci.

Z jednoznačných informací je však tohle opravdu všechno, Cadillac neukázal ani interiér. Zbývají tedy spekulace o tom, že by optiq měl být rozměry i technikou blízký Chevroletu Equinox EV. To ukazuje na onu délku 4,8 metru, či třeba na možnosti pohonu předních nebo všech kol jedním, resp. dvěma elektromotory. Dojezd by mohl být až 480 km na jedno nabití.

Video se připravuje ...

Cadillac představil optiq jako modelový rok 2025, což znamená, že se v USA nezačne prodávat dřív než v druhé polovině roku 2024. Do té doby se jistě dozvíme ceny i přesnější technické specifikace.

Marek Bednář
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
21. 11. 2023 08:56
Kdo chce Cadillac
kupuje si V8 a V6. Ne elektro. Ale oni to brzy poznaj, v USA to taky nikdo nekupuje a ještě to má technické problémy, viz aféry GMC EV HUmmer a Chevy Bolt
Avatar - WinDiesel
21. 11. 2023 07:54
Re: To bude levný elektrozkrat ...
Dobýt či dobít? :-[] :-[] :-[]
Avatar - sargis
21. 11. 2023 06:56
pridlha dlzka
Dlzka je medzi Octou IV a Sup IV, tak neviem. Skor je tu magicka hranica 5m staby dlhe auto. Sirka, to je uz ina vec.
PS - zadnu cast kreslili asi po sobotach v nutenom nadcase :-|
Avatar - del42sa
21. 11. 2023 06:40
Re: To bude levný elektrozkrat ...
spíš zabýt Evropu :D
20. 11. 2023 20:16
Re: To bude levný elektrozkrat ...
Tak hlavne ta zad je odporna.. Ssang Yong ma proti tomu hezke ***ky..