Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Čeští řidiči neznají základní pravidlo. Tady často bourají

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)

Víte, kdy je nutné dávat přednost všem, případně kdy můžete volně pokračovat?

Víceproudým kruhovým objezdům už jsme se sice na Auto.cz věnovali, hlavní pozornost však tehdy připadla především na plynulost provozu. Důležitou otázkou je ale také dávání přednosti, ve kterém nemají řidiči vždy zcela jasno. Na to ostatně důkladně upozornil i portál Bezpečné cesty.

Zmatky mezi řidiči by měl vyvolávat především rozdíl mezi kruhovými objezdy s průběžným pruhem a bez průběžného pruhu. Rozdíl je přitom vcelku zásadní a chyba by v krajním případě mohla vést i ke vzniku dopravní nehody.

Video se připravuje ...

Jádro problému je skvěle znázorněno na animaci, kterou zveřejnil právě portál Bezpečné cesty. Vidíme zde vozidla přijíždějící po víceproudé silnici k víceproudému kruhovému objezdu, po kterém se žlutý automobil pohybuje vnitřním pruhem. V této situaci by se mohlo zdát, že řidič najíždějící ze silnice do vnějšího pruhu nemusí dávat nikomu přednost, to je ovšem zásadní chyba.

V tomto případě se totiž jedná o kruhový objezd bez průběžného pruhu, takže řidiči přijíždějící ke kruhovému objezdu má povinnost dát přednost všem řidičům na kruhovém objezdu, jak ostatně přikazuje i značení před kruhovým objezdem a vodorovné značení vymezující okraj křižovatky.

Zdůvodnění je přitom jednoduché – pokud by řidič ve vnitřním pruhu chtěl kruhový objezd opustit, musí přejet do pruhu vnějšího, čímž by křižoval dráhu obou najíždějících vozidel. V některých situacích by o sobě navíc ani řidiči nemuseli vědět, takže by neměli šanci srážce předejít. I z toho důvodu je důležité pečlivě vnímat značky před kruhovým objezdem a dodržovat přednost.

Jiná situace platí u víceproudých kruhových objezdů s průběžným pruhem. Auta přijíždějící ke kruhovému objezdu v pravém pruhu, který následně pokračuje jako průběžný, přednost nedávají. Naopak řidiči jedoucí po kruhovém objezdu, kteří ho chtějí opustit, musí dát přednost řidičům jedoucím ve vnějším průběžném pruhu.

Video se připravuje ...

Kruhový objezd s průběžným pruhem přitom opět poznáme díky značení před kruhovým objezdem. Svislá dopravní značka před kruhovým objezdem by měla ukazovat počet a uspořádání jízdních pruhů, včetně případného průjezdního pruhu. Vodorovné dopravní značení na silnici pak vymezuje hranici křižovatky pro kruhový objezd bez průběžného pruhu, nebo vymezuje jízdní pruhy pro nájezd do průběžného pruhu.

Znovu se tak opakuje, že před vjezdem na kruhový objezd je důležité vnímat svislé i vodorovné dopravní značení. Současně je však potřeba být maximálně obezřetný a počítat s rizikem, že ostatní řidiči mohou udělat chybu.

redakce AUTO.CZ
Diskuze (12)

Doporučujeme

8. 6. 2023 19:45
Praha 6 Vítězné náměstí
Tak to by někdo měl vysvětlit kruháč na Vítězném náměstí na Praza 6, protože tam je to jednak z každé strany jinak a není tam značení jestli to je od Suchdola průběžný pruh nebo ne.

Není to ani jedno z toho co se zde vysvětluje, je to takový kočkopes. ;-)
27. 5. 2023 22:58
Re: Takových keců a peněz za animace
Kdybys tak nekecal...
"Zatímco řidičům motorových vozidel, kteří se pod vlivem alkoholu dopustí přestupku, hrozí, že přijdou o řidičský průkaz, v případě cyklisty je situace jiná. Cyklista při spáchání přestupku nemůže přijít ani o body, ani o řidičský průkaz. Vystavuje se ale pokutě."

https://www.policie.cz/…kohol-pozor.aspx
Avatar - Typhoon
26. 5. 2023 20:02
Re: Takových keců a peněz za animace
Nevím proč, ale trochu cítím z tvého vyjádření závan arogance.
Osobně jsem rád za tyto animační videa. Ne každý se pohybuje po těchto typech křižovatek a kruháčích denně.
Jinak mám obecnou radu: pokud se dostanu do situace, kdy přesně nevím, co a jak, dávám přednost raději všem.
Zajímavý je i jižanský styl. Zažil jsem před lety v Trogiru křižovatku, kde se kvůli kolonám ze všech směrů přestaly respektovat značky o přednosti v jízdě a jelo se stylem, že pokud vidím před sebou mezírku, nacpu se do ní a jedu. Bylo to natěsno, ale ohleduplné.
Avatar - lyon667
26. 5. 2023 12:49
Re: Takových keců a peněz za animace
Tam to není o nechápání, oni je vědomě zcela ignorují.
26. 5. 2023 12:15
Re: Takových keců a peněz za animace
Což je tedy poněkud nefér :-). Ano, zavedl bych nějaké povinné certifikované licence pro každého, kdo se pohybuje po veřejné komunikaci jinak, než pěšky. I pro hajzlíky na koloběžkách. A flastry pro delikventy.