Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Co kdyby Hyundai udělal z pick-upu Santa Cruz SUV? Výsledek by mohl být hodně zajímavý

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Hyundai Santa Cruz je kompaktní pick-up, který se prodává v Severní Americe. Jak by jeho zajímavý design slušel vozu typu SUV?

Připomeňme, že jihokorejská automobilka model Santa Cruz představila v dubnu 2021. Pick-up se samonosnou karoserií, který výrobce propaguje jako vůz pro lidi s aktivním životním stylem, na délku měří 4971 mm, široký je 1905 mm a vysoký 1694 mm. Rozvor dosahuje 3005 mm, délka korby činí 1323 mm.

Video se připravuje ...

Zákazníci mohou vybírat mezi dvěma motorizacemi. V obou případech jde o zážehový 2,5litrový čtyřválec, základ je ovšem atmosférický, výkonnější verze nabízí přeplňování turbodmychadlem.

Santa Cruz má technicky velice blízko k nám známé čtvrté generaci kompaktního SUV Tucson, s nímž sdílí nejen platformu N3, ale také provedení palubní desky nebo charakteristický design předních partií.

Co kdyby ale Hyundai svůj pick-up využil k vytvoření dalšího SUV, s nímž by toho po vzhledové stránce měl společného ještě víc? Tuto otázku si položil designér a virtuální umělec Nikita Chuicko, starající se o instagramový profil Kelsonik, který nabízí vizi "es-ú-véčka" odvozeného od modelu Santa Cruz.

Jde o v podstatě stejné auto, které má ale místo korby klasickou záď se standardním zavazadlovým prostorem. Ve srovnání s Tucsonem by tedy takový vůz byl větší a praktičtější. Tucson totiž na délku měří 4500 milimetrů a nabízí 2680mm rozvor. SUV Santa Cruz by "sahalo" po pětimetrové délce, rozvor by zůstal na 3005 mm.

Pro úplnost dodáme, že aktuálně nemáme k dispozici zprávy o tom, že by Hyundai nové SUV odvozené od pick-upu Santa Cruz chystal. Není to škoda?

Jan Zajíc
Diskuze (3)

Doporučujeme

11. 5. 2023 21:10
Re: Moc nerozumím tomu,
Co to je za blbost. Dali by do toho stejný motor jako do jiných svých SUV.
Avatar - kruskar
11. 5. 2023 19:26
Moc nerozumím tomu,
proč Hyundai Santa Cruz, nebo třeba Renault svůj Oroch nenabízejí i v Evropě. To je kategorie, která tady vůbec není, myslím, že úspěch by byl jistý. Nejspíš to naráží na idiotské emisní limity, které nám zavedla naše starostlivá EU. Doufám, že jí to nejen automobilisté jednou sečtou....
11. 5. 2023 09:00
tak ono by stačilo
dát na to hardtop a efekt bude velmi podobný. každopádně pohledné auto, škoda, že do EU nepřišlo.