Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

ČT ukázala postupy, jak oživit osobu blízkou

Diskuze (176)
Ministerstvo dopravy si myslelo, že zasáhne do práv řidičů, Česká televize už ale přinesla několik tipů, jak na nový zákon vyzrát.

Měl to být konec výmluv na osobu blízkou nebo vyřešení problému s osobou blízkou – právnickými termíny zásah do práva občana nevypovídat proti sobě nebo svými blízkým.

Podstatou nové zákonné úpravy je pokuta až ve výši 10.000,- Kč, která hrozí provozovateli vozidla v případě, že se úřadům nepodaří zjistit, kdo je pachatelem dopravního přestupku. Na novinku můžeme nazírat jako na poplatek za neudělení skutečné pokuty a bodového trestu. Prakticky se ale jedná o sankci za nespolupracování s úřady.

V tom se právě skrývá slabina nového zákona. Jak uvedla Česká televize, právě při aktivní spolupráci provozovatele nemusí být nakonec nikdo potrestán. Stačí, když se nepodaří přestupek projednat v zákonné lhůtě.

První cestou je udání – slovy ČT – osoby velmi vzdálené. Cizince z exotické země totiž musí úřady vypátrat a vyslechnout, než mohou případ uzavřít. To bude v praxi neproveditelné a zákonná roční lhůta uplyne bez vyřešení případu. Navíc se zvýší náklady na správní řízení.

Druhou variantou je řetězení viníků. Provozovatel vozidla (osoba A) udá osobu B, která při výslechu potvrdí, že vůz v danou dobu převzala, ale dále jej půjčila osobě C. Pokud všichni zúčastnění dokáží spolupracovat, případ se nepodaří rozplést.

Náměstek ministra dopravy Ivo Toman na dotaz ČT k uvedeným postupům prohlásil, že pokud zákon nebude v praxi fungovat, je povinností ministerstva jej novelizovat.

Diskuze (176)
5. 10. 2011 21:33
Re: No, tak to zase vylepšili, aby se projevilo "čecháčství"
:yes:
5. 10. 2011 16:20
Re: No, tak to zase vylepšili, aby se projevilo "čecháčství"
Ty tupe ho-vado (cetl jsem zde tve blaboly), jde o princp, ustavni pravo NEPOSKOZOVAT sebe, ani lidi sobe blizke. A je uplne jedno jestli jde o prestupek nebo trestny cin. 8-s
5. 10. 2011 16:16
Re: proč?
Je to pouze výmluva a nic víc.... A já tvrdím, že to JE špatně!
5. 10. 2011 16:14
Re: proč?
Na snímku máš přesné datum, hodinu a místo - pokud nejsi Alibaba a tvoje rodina není 40 loupežníků, tak se vždycky dopátráš, kdo s tím autem v danou dobu jel... Neuvěřitelné, jak jste schopni tady pořád dál vymýšlet blbosti a kličky místo toho, abyste uznali princip "zločinu a trestu": Spáchal jsi přestupek? Zaplať! (body, penězi,...).
Měli přijmout holandský model bez modifikací: Za přestupek zodpovídá majitel vozidla. Tečka. A ten ať si případné pokuty řeší v rodině nebo mezi kamarády, kterým to auto půjčil...
5. 10. 2011 16:03
Re: proč?
Jel jsi v obci 100 km/hod? Vyfotili tě? Tak zaplať a nemel blbosti... Jela tvoje manželka? Tak zaplať za ni - nebo ať to zaplatí ona... Jak tady vůbec můžeš vytahovat udavačství a koncentráky??? Tvůj postoj je přesně v tom socialistickém heslu "Kdo neokrádá stát, okrádá rodinu...". Jo, jo, dvě generace přímých pamětníků socialismu a jejich dětí musí vymřít než se tahle hnusná pokřivená mentalita začne narovnávat...