Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daihatsu Charade: Šaráda s končícím Yarisem

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
Daihatsu to ještě v Evropě zkusí s novou generací hatchbacku Charade. Také vám přijde povědomá?

Aby ne, japonskou automobilku vlastní Toyota, takže byla zvolena ta nejsnadnější cesta, jak vytvořit nový model. Znáček Daihatsu se tak objevuje na končící druhé generaci Toyoty Yaris. Její nástupce se představí v Ženevě coby hybridní studie, v Japonsku už se prodává coby Vitz.

Charade se bude nabízet od května pouze v pětidveřové verzi. Jediný zážehový motor 1,33 l s variabilním časováním ventilů Dual VVT-i poskytuje výkon 73 kW (99 k) a je spřažen se šestistupňovou přímo řazenou převodovkou. K mání bude i samočinná Multi Mode, zákazníci si dále budou moci vybrat ze dvou úrovní výbavy.

Základní cena bude postavena níže než u dvojčete od Toyoty, v Německu stojí jeho srovnatelná verze 15.050 eur (zhruba 368.700 Kč). O tom, kde se Charade bude vyrábět, se automobilka nezmiňuje, evropské Yarisy vznikají ve francouzském Valenciennes.

Daihatsu oznámilo loni v prosinci, že se do 31. ledna 2013 stáhne z evropského trhu. Hlavními důvody jsou náklady na vývoj vzhledem k přísným emisním předpisům a drahý jen. Díky tomu prodej z Japonska dovážených automobilů nepřináší zisk. Charade je tak poslední vlaštovkou.

Za loňský rok na deseti trzích starého kontinentu, kde Daihatsu oficiálně působí, našlo nové majitele jen 19.300 vozů se stylizovaným D ve znaku. Toto číslo představuje pouhých 5,3 % celosvětových prodejů značky.

Aleš Dragoun
Diskuze (6)
25. 2. 2011 06:58
Asi jsem blbej
"Základní cena bude postavena níže než u dvojčete od Toyoty, v Německu stojí jeho srovnatelná verze 15.050 eur (zhruba 368.700 Kč)."
Těch 15 tisíc eur v Německu stojí Toyota nebo Daihatsu? Fakt tuhle formulaci nepobírám...
23. 2. 2011 23:08
brum brum
RE cherokkeee Yaris zrovna není tak malý vůz sice některé verze jsou dost předražené ale taky se dá pořídit za pěknou cenu.
jo jestli to daihatsu opravdu udělá bude to zajímavé tento poslední yaris který se prodává od roku 2009 jako poslední facelift yarise je krásné autíčko ale to říkám protože mam úplně stejný >:D nejlepší kára do města!
23. 2. 2011 18:07
PROČ?
Končící generace Charade mě vyloženě nadchla svým designem a vnitřním prostorem. Převtělení do jiného, přibližně stejně starého vozu se mi zdá takové nějaké zbytečné. Druhá generace Yarisu se mi také líbí, ale pokud si oba vozy postavím vedle sebe, tak prostě co říct - proč Daihatsu, PROČ?
Avatar - Glaukos
23. 2. 2011 17:28
Re: Ještě podiivnější
někde psali, že je to kvůli aspoň nějakým prodejům do 2013
Avatar - shamal
23. 2. 2011 16:50
Ještě podiivnější
Neříkalo se, že Daihatsu v Evropě končí?