Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Daimler vykázal ve čtvrtletí ztrátu, první od roku 2009

ČTK
Diskuze (2)

Německý automobilový koncern Daimler vykázal ve druhém čtvrtletí čistou ztrátu 1,2 miliardy eur (30,7 miliardy Kč) po zisku 1,8 miliardy eur před rokem.

Důvodem jsou jednorázové výdaje 4,2 miliardy eur spojené s problémy s naftovými motory a s airbagy. Ztráta byla podle dnešního sdělení společnosti první od roku 2009. Automobilka nicméně uvedla, že ve druhé polovině roku očekává citelné zlepšení.

Výrobce luxusních vozů Mercedes-Benz je vyšetřován v Německu a ve Spojených státech, kde také v souvislosti s emisemi svých naftových aut čelí civilním žalobám. Stejně jako řada dalších automobilek se potýká rovněž s výdaji za svolávání aut s vadnými airbagy od japonského dodavatele Takata.

V provozních výsledcích se automobilka dostala do ztráty 1,6 miliardy eur, zatímco ve stejném období loni vykázala zisk před úroky a zdaněním 2,6 miliardy eur. Tržby ale firma zvýšila o pět procent na 42,7 miliardy eur (1,1 bilionu Kč).

Automobilka se kvůli skandálu s emisemi dostala do potíží v době, kdy automobilový sektor musí značně investovat do elektromobility a samořízených aut. Kromě toho se musí vyrovnat i se zpomalováním růstu v Číně, útlumem na trzích v Evropě a také s nárůstem globálního obchodního napětí.

Prodej osobních aut firmě ve čtvrtletí klesl o tři procenta na 575.639 vozů. Začátkem tohoto měsíce Daimler překvapil trhy varováním, že ve druhém čtvrtletí očekává provozní ztrátu. Šlo už o čtvrté zhoršení výhledu za posledních 13 měsíců.

ČTK
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - pradeda777
27. 7. 2019 16:07
Autor zapomněl ...
....na negativní efekt na prodeje (omezená nabídka) Euro 6d TEMP a WLTP....
26. 7. 2019 18:22
To je to první místo v D3
v prodejích přišlo pěkně draho.