Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Dálniční známky 2020: Ode dneška je možné koupit kupóny na příští rok. Ceny se nemění

David Bureš
Diskuze (8)

Za české dálnice se v roce 2020 bude u osobních aut naposledy platit pomocí papírových kupónů. V roce 2021 bude zavedeno elektronické mýtné.

První prosinec je jako již tradičně prvním dnem, kdy je možné zakoupit dálniční známku na nadcházející rok. Dobrou zprávou je ta, že pro rok 2020 dálniční kupóny nezdraží. Roční nadále stojí 1.500 korun, cena měsíčního je stanovena na 440 korun a za desetidenní dáte 310 korun

Pravidla u ročního kupónu zůstávají shodná jako dosud. To znamená, že roční dálniční známka pro rok 2020 má pevnou platnost, a to od 1. prosince 2019 do 31. ledna 2021. Na stávající roční dálniční známku 2019 tak můžete legálně jezdit až do konce ledna 2020.

Jestliže u roční známky nelze platnost vyznačit (pokud ji koupíte až třeba v dubnu, neplatí do následujícího dubna), u vinět s kratší dobou platnosti to možné je. U desetidenní a měsíční dálniční viněty je platnost daná vyznačením platnosti, pomocí proštípnutí patřičných kolonek. Navíc si lze „proštípnout“ platnost dopředu, to když třeba víte, že po zpoplatněné dálnici pojedete až za týden.

Video se připravuje ...

Roční dálniční známka pro rok 2020 má tvar červeného kruhu s modrým orámováním, zatímco desetidenní kupon vypadá jako žlutý trojúhelník a měsíční jako fialový čtverec. Díky tomu policisté známky při kontrole jasně rozeznají, opět nebudou chybět ani bezpečnostní prvky chránící před paděláním.

Známky jako obvykle bude možné koupit na prodejních místech označených speciálních nálepkou. Typicky jde o čerpací stanice, pobočky České pošty, pobočky Autoklubu Bohemia Assistance nebo třeba velké supermarkety.

Rok 2020 by přitom měl být posledním, kdy budeme kupovat papírové dálniční známky. Od roku 2021 by mělo být spuštěno elektronické mýtné.

David Bureš
Diskuze (8)

Doporučujeme

Avatar - JirkaVejrazka
2. 12. 2019 10:41
Re: Vozidla se značkou "EL"
Pardon, napsal jsem to spatne. Nejde o vozidla "se znackou EL", ale vozidla splnujici kriteria pro znacku EL.

Znacku mit nemusi, ale musi to byt elektro, auto na vodik nebo hybrid do 50mg/km CO2.
Avatar - Zetti
2. 12. 2019 07:06
Re: Vozidla se značkou "EL"
U mne tedy plati, kdyz se muzu dalnici vyhnout, tak se ji vyhnu, i kdyz je gratis.

Řidiči elektromobilů, plug-in hybridů a vodíkových vozidel již nemusí vylepovat dálniční známky. Novela zákona č. 13/1997 Sb., o pozemních komunikacích, ve znění pozdějších předpisů, v ustanovení § 20a odst. 1 písm. o) řeší osvobození od poplatku. Zpoplatnění nepodléhá užití pozemní komunikace silničním motorovým vozidlem používajícím jako palivo elektrickou energii nebo vodík, a to buď výlučně, nebo v kombinaci s jiným palivem, je-li hodnota emisí CO2 v kombinovaném provozu nejvýše 50 g/km.

„V souvislosti s touto novinkou je potřeba upozornit, že účinnost tohoto opatření je až od 1. ledna 2020,“ říká Ing. Jindřich Frič, Ph.D., ředitel Centra dopravního výzkumu, v. v. i., a dodává: „Řada řidičů je zvyklá, že dálniční známka platí 14 měsíců včetně prolongací v prosinci předchozího a ledna následujícího roku. V tomto případě tomu tak není a uvedených vozidel se změna týká skutečně až od roku 2020.“
2. 12. 2019 06:58
Re: ju pecka
Jakou má souvislost pseudoautonomní řízení se známkami? Ony ty asistenty u nás fungují také...
Avatar - JirkaVejrazka
1. 12. 2019 20:28
Vozidla se značkou "EL"
Nějaká zmínka o tom, že vozidla se značkou začínající "EL" od 1.1.2020 dálniční známku mít nemusí? Ne, že bych s tím souhlasil, ale v článku by to být mělo.
Avatar - Jenik3
1. 12. 2019 17:51
Re: ju pecka
Nove opravene useky D1 jsou ok. Problem je v tom, ze uz melo byt davno opraveno. RSD jaksi principialne selhava v efektivite s nakladani s financemi.