Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Escalade IQ nestačí. Cadillac chystá dva další elektromobily ještě letos

Marek Bednář
Diskuze (7)

V souvislosti s představením escaladu IQ oznámila značka Cadillac, že ještě letos přijdou na americký trh dva další elektromobily. Jedním by mohl být v Číně vyráběný model Optiq, druhým větší SUV, které zatím halí akry maskovací fólie.

Americká značka Cadillac čerstvě odhalila model Escalade IQ, velké elektrické SUV s ohromným výkonem, dojezdem i displejem na palubní desce. Do roku 2030 chce nabízet jen elektrická auta, a aby měla co nejširší nabídku, ještě letos chce odhalit další dva elektromobily. Světu to prozradil John Roth, viceprezident automobilky.

Nerozhovořil se o tom, jak mají chystané modely vypadat. Jedním z nich by ale mohla být americká verze modelu Optiq, který v červenci odhalilo čínské ministerstvo průmyslu a informací. Vůz, který je zhruba velikosti konvenčního modelu XT5 a o něco menší než elektro-SUV Lyriq, je totiž určen primárně pro čínský trh.

S délkou lehce přes 4,8 metru a rozvorem náprav téměř tři metry to není žádný drobeček. Na čínském trhu bude mít výkon 204 nebo 245 koní a přinejmenším v silnější variantě má zvládnout nejvyšší rychlost 180 km/h. Pro čínský trh se bude vyrábět ve Wu-chanu; zda by se zde vyrobené kusy dovážely do USA, pokud na tamní trh vůz skutečně najde cestu, nebo zda by se vyráběly někde v Americe, není zatím jasné.

Video se připravuje ...

Druhý vůz, o kterém jsou na světě zatím pouze spekulace, by měl být naopak o něco větší než lyriq, což znamená délku výrazně přes pět metrů. Zároveň ale bude menší a levnější než escalade IQ.

Fotky neznámého maskovaného elektrického cadillacu, které se v posledních týdnech objevují na internetu, naznačují, že to bude SUV se třemi řadami sedaček. Mohl by být nástupcem modelu XT6. Tohle všechno však jsou pořád jen spekulace, automobilka taky může svět překvapit něčím úplně jiným.

Prodej na americkém trhu je samozřejmostí, jak to bude s příchodem do Evropy, v tuto chvíli není jisté. Cadillac na starém kontinentu aktuálně prodává pouze model XT4, který se představil už před pěti lety. Nabízí do něj zážehový či vznětový dvoulitr o výkonu 230, resp. 174 koní.

Marek Bednář
Diskuze (7)

Doporučujeme

Avatar - kari.laz
14. 8. 2023 08:27
Re: A řidičák na kategorii C1 už všichni máte?
A smířit se s tím že jako s náklaďákem pro to budou platit stejná omezení.
Avatar - Lonestarstate
13. 8. 2023 19:23
Uvedomely miliardar zachranuje planetu
No az se prictou ceske dane, clo, doprava a provize, tak to bude u ceskych importeru za vic jak 5 mega. To uz prestava byt dostupne i ke sneni. Leda by chtel clovek dat velkou cast celozivotnich uspor za hromadu lithia a za par let to kopnout dolu ze strane. Zrovna auta pro bohace by mohla byt benzinova dal. Zas tolik jich po planete nejezdi. Tohle proste nedava smysl z zadneho uhlu.
Avatar - Mokrous
13. 8. 2023 12:52
Re: A řidičák na kategorii C1 už všichni máte?
:D :D :D
Avatar - Mokrous
13. 8. 2023 12:24
Re: A řidičák na kategorii C1 už všichni máte?
No dyk to píšu. V prezentaci sám Cadillac odhadoval hmotnost přes 9.000 liber.
A co náklad a případný přívěs? Vejde se to pak do 7,5T?
Prostě EKO jak bejk.
Avatar - Barrichello
13. 8. 2023 12:23
Re: A řidičák na kategorii C1 už všichni máte?
Liaz Escalade :-) :-) :-)