Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Euro NCAP 2019: Volkswagen T-Cross – Pět hvězd s lehkými připomínkami

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Volkswagen T-Cross se v testech organizace Euro NCAP předvedl jako bezpečný automobil, i když má jistý pro zlepšení v některých hodnocených kategoriích.

Volkswagen T-Cross se představil na podzim loňského roku a letos vstoupil i na český trh. Nejmenší crossover své značky získal v testech organizace Euro NCAP plný počet hvězd. Nejhorší hodnocení v oblasti ochrany dospělých i dětských cestujících přitom bylo mezní.

Předmětem testu byl Volkswagen T-Cross 1.0 TSI s pětidvéřovou karoserií a pohotovostní hmotností 1204 kg.

Bezpečnostní výbava testovaného exempláře obsahovala tříbodové bezpečnostní pásy s předepínačem a omezovačem síly na všech sedadlech, čelní, boční a hlavové airbagy, připomínání nezapnutého bezpečnostního pásu pro všechna sedadla, systém automatického nouzového brzdění, omezovač rychlosti a systém sledování jízdních pruhů.

Ochrana dospělých

Prostor pro cestující zůstal během čelního nárazu 40 procenty přídě stabilní. Ochrana řidiče byla v případě jeho holenní dostačující až mezní a u ostatních částí těla dobrá. Ochrana spolujezdce na přední sedadle byla dobrá a dostačující.

Při čelním nárazu celou přídí vozu byla ochrana vyhodnocena jako dostačující u hrudníku a krku spolujezdce na zadním sedadle, zatímco u ostatních sledovaných částí jejich těl byla dobrá. V případě řidiče byla ochrana dobrá.

Euro NCAP: Volkswagen T-Cross Euro NCAP: Volkswagen T-Cross

Při bočním nárazu i při nárazu bokem na sloup byla ochrana řidiče dobrá a Volkswagen T-Cross v těchto testech získal maximální počet bodů.

Euro NCAP 2019: Kategorie 1 - Ochrana dospělých 
Test Čelní - deformace Čelní - celá šíře Boční Whiplash AEB city Celkem      
Jednotky body body body body body body %      
Ochrana dospělých 7,3 7,8 16 1,8 4 36,9 97%      

Ochrana dětí

Při čelním nárazu 40 procenty přídě byla ochrana figuríny šestiletého dítěte dobrá, ale u figuríny desetiletého dítěte byla ochrana krku hodnocena jako mezní a hrudníku jako dostačující. Při bočním nárazovém testu byla ochrana obou figurín dětských cestujících dobrá.

Euro NCAP 2019: Kategorie 2 - Ochrana dětí         
Test Čelní náraz Boční náraz Bezpečnostní výbava Upevnění Celkem
Jednotky body body body body body %
Ochrana dětí 14,4 8 8 12 42,4 86%

Ochrana chodců

Kapota motoru poskytuje v případě srážky s chodcem dobrou ochranu ve své středu a dostačující až mezní po svém obvodu. Tradičně problematickou oblast představuje okolí A sloupků, které je hodnoceno jako nedostatečné.  

Video se připravuje ...

V případě ochrany pánve chodců uvádí Euro NCAP, že byla smíšena, zatímco nárazník poskytuje nohám chodců dobrou ochranu v celé své šířce.

Euro NCAP 2019: Kategorie 3 - Ochrana chodců         
Test Hlava Pánev Nohy AEB Celkem
Jednotky body body body body body %
Ochrana chodců 16,7 4,6 6 11,6 38,9 81%

Asistenční systémy

Volkswagen T-Cross má ve své výbavě systém automatického nouzového brzdění, který v rychlostech typických pro městský i dálniční provoz fungoval a rozpoznával cyklisty i chodce. Ve většině zkoušených situací byl schopen zabránit nehodě nebo snížit rychlost a zmenšit tím následky kolize.

Euro NCAP 2019: Kategorie 4 - Asistenční systémy         
- Omezovač rychl. Připomínač pásů Jízdní pruhy AEB Interurban Celkem
- body body body body body %
Asistenční systémy 1,3 3 3,5 2,7 10,4 80%

Celkový výsledek: Pět hvězd

Volkswagen T-Cross dosáhl v testech Euro NCAP na plný počet hvězd bez výraznějších nedostatků, ale má jistý prostor v oblasti ochrany nohou řidiče a rovněž v ochraně dětských cestujících i chodců.

Euro NCAP 2019 - Rekapitulace výsledků              
Kategorie 1 2 3 4 Celkem
Název Ochrana dospělých Ochrana dětí Ochrana chodců Asist. syst. Vážený průměr
Jednotky body % body % body % body % %
Výsledky 37 97% 42,4 86% 39 81% 10,4 80% 88%
Počet hvězd *****

Zdroj: Euro NCAP

Ondřej Pavlůsek
Diskuze (0)

Doporučujeme