Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ferrari prodává už jen 45 % vozů v červené, v 90. letech činil podíl 85 %

Ondřej Láník
Diskuze (15)
Moderní lakovací technologie a módní trendy mění preference zákazníků.

Rudá barva byla poznávacím znakem italských vozů a jezdců od samých počátků formulového závodění. Po tom, co byly v 60. letech zavedeny sponzorské barvy i na karoserie monopostů, zůstalo Ferrari jediným týmem F1, který u své původní národní barvy setrval. Klasická rudá barva se stala poznávacím znakem Ferrari nejen na okruzích, ale taky silnicích. V 90. letech se v maranellské rudé prodávalo 85 % nových vozů.

To se však v posledních letech zásadně mění. Nabídka barev a barevných kombinací produkčních Ferrari je bohatá, v záloze je navíc individualizační program, který uspokojí i ty nejvíce vybíravé zákazníky. Vrcholem tohoto přístupu je hojně využívaná příplatková položka spočívající v nalakování nového vozu v již existujícím barevném odstínu, který si zákazník může přinést na vzorovém vozidle nebo jakémkoliv jiném předmětu, automobilka barevný odstín zkopíruje a použije na novém vozidle.

V poslední době Ferrari dodává vozy se špičkovým "třívrstvým" lakem, který dodává zejména vozům ve dvoubarevném provedení velmi působivý vzhled, vysoký lesk a vytváří nezvyklé odlesky pod různě intenzivním světlem.

V aktuální nabídce Ferrari je mj. 10 historických odstínů převzatých z vozů z 50. a 60. let. Počet všech barev a barevných kombinací dnes však dosahuje několika desítek tisíc, takže se jen výjimečně stává, že by v jednom roce vzniklo více zcela identických vozů.

Tradiční rudá je stále nejpopulárnější volbou zákazníků Ferrari, ale její podíl klesl na zhruba 45 %. Speciální zakázkové lakování naproti tomu tvoří více než 10 % objednávek, což představuje výrazný nárůst proti výchozímu procentnímu podílu po roce 2000.

Ondřej Láník
Diskuze (15)
Avatar - Guttalax
1. 7. 2011 15:19
Jen rudá
Ferrari má být rudé,to mu sluší nejvíc :-! :yes: :yes: :yes:Jen at na to neserou tu stříbrnou metlu. Tá jednobrdní barva je všude.
28. 6. 2011 21:02
Re: Zelená
Černou jen a pouze na pohřebáka. Věc vkusu. ;-)
Avatar - white label
28. 6. 2011 20:56
"Jen" 45%?
Že by už konečně kupci Ferrari začali dostávat "barvorozum"... ;-)
Avatar - Pekelná Micinka
28. 6. 2011 20:32
Re: Barva
Je to tak a platí to pro všechny značky. Já mám jasno - [odkaz] Tohle je ale taky fajn. [odkaz] Přesto, Italia si zaslouží nějakou více živou, dravější barvu.
Avatar - Ham.
28. 6. 2011 18:51
Re: Zelená
Když barvu na auto tak jedině černou

[odkaz]

všechny ostatní barvy jsou pouťová atrakce :-) :-) :-)