Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Fiat + studenti designu = studie kupé pro čtyři

Libor Zezulka
Diskuze (6)
Fiat se nechce tvářit jako výrobce malých levných vozů. Dokazuje to například nástupce modelu croma. Pověst automobilky vyrábějící vzrušující vozy podpoří v Ženevě koncept X 1/99.

Když se podíváme na současnou nabídku italské automobilky Fiat, odhalíme drtivou převahu malých vozů. Nadvládu pandy, punta, stila (nižší střední třída) a idey narušuje MPV ulysse a později i nová croma. Z vozů s emotivním designem, tedy designem který charakterizoval fiaty první poloviny devadesátých let, lze jmenovat snad barchettu. Přestože loňské výsledky znamenaly proti roku předchozímu zlepšení, Fiat stále bojuje s tíživou finanční situací.

Ještě lepší prodejní výsledky zajistí, jak fiat doufá, především malá panda, idea a právě nová croma. Jenže automobilka nechce přehlížet ani další, dynamicky se rozvíjející segmenty. Důkaz opatřený popiskem X 1/99 bude možné spatřit na autosalonu v Ženevě. Kupé 2+2 vytvořili studenti Evropského institutu designu v Turíně ve spolupráci s automobilkou Fiat. Koncept stojí na platformě nového modelu punto, na délku měří 4064 mm, na šířku 1790 mm a na výšku 1290 mm. Rozvor je 2570 mm.

Novou studií chce institut (a samozřejmě Fiat) ukázat možný vývoj designu a snad i veřejnost připravit na nové čtyřmístné kupé. Vždyť dvoumístná barcheta už přesluhuje. Vedle studie X 1/99 stane v Ženevě také koncept Jaguaru.

Libor Zezulka
Diskuze (6)