Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Focus ST dostává novou Sadu ST s upraveným podvozkem

Ondřej Mára
Diskuze (12)

Vylepšený podvozek s nastavitelnými tlumiči, většími brzdami a novými koly slibuje ještě více zábavy na okruzích.

Automobilka Ford dnes představila nové volitelné příslušenství pro ostrý hatchback Focus ST, kterým je „Sada ST“. Paket vyvíjený divizí Ford Performance byl důkladně testován na polygonech Ford i na Severní smyčce Nürburgringu se dodává přímo z výroby a slibuje ještě lepší zážitek z ostré sportovní jízdy.

Zřejmě nejdůležitější novinkou Sady ST pro závodní trať jsou nové tlumiče, které byly vyvinuty ve spolupráci se společností KW Automotive. Tlumiče s nerezovým pláštěm nabízejí nastavení tlumení při tlačení ve 12 krocích a nastavení tlumení v roztažení (odskoku) až v 16 krocích. Dvojice režimů nastavení tak usnadňuje ideální vyladění podvozku pro konkrétní tratě.

Nové tlumiče jsou navíc kombinovány s upravenými pružinami, které jsou oproti standardnímu Focusu ST o polovinu tužší a snižují světlou výšku o 10 mm. V místech, kde to legislativa umožňuje, však podvozek může být snížen ještě o dalších 5 mm. Práškově lakované pružiny přitom slibují menší náklony a rychlejší změny směru.

Nová jsou také 19“ litá kola, vyráběná procesem tlakového tvarování, při kterém dochází ke zhutňování hliníkové slitiny. I při menším množství materiálu (s nižší hmotností) je tak dosaženo vysoké pevnosti v tahu a vysoké odolnosti proti nárazům. V případě Sady ST došlo ke snížení hmotnosti kol o 10 %, což přispívá k lepšímu kontaktu pneumatik s asfaltem při akceleraci, brzdění i zatáčení.

Video se připravuje ...

Nová kola jsou navíc obuta do pneumatik Pirelli P Zero Corsa, které by měly nabízet optimalizovanou přilnavost na okruhu nebo na suché vozovce. Vylepšením ale prošly i brzdy, které mají vpředu o 10 % větší průměr a v kombinaci s čtyřpístkovými třmeny Brembo by měly mít lepší nástup i rychlejší odvod tepla.

Sada ST ale přináší i několik designových inovací exteriéru, které mají zdůraznit sportovnost modelu s novým paketem. Zadní spoiler, zadní difuzor a stylizované otvory v předním nárazníku jsou tak bez ohledu na barvu karoserie lakovány leskle černou barvou v odstínu Agate.

Stejná leskle černá barva navíc zdobí i střechu, přední horní mřížku masky a kryty zpětných zrcátek. Podobný tmavý vzhled s vysokým leskem navíc dostala i litá kola, za nimiž prosvítají výrazné červené brzdové třmeny. Specialitou jsou však i černé obrysy loga ST, namísto standardních chromovaných.

Připomeňme, že pod kapotou Fordu Focus ST je uložen 2,3litrový čtyřválec s přeplňováním dvoucestným turbodmychadlem (twin-scroll), nabízející nejvyšší výkon 206 kW (280 k) a 420 Nm točivého momentu. Na stovku tak Focus ST akceleruje za 5,7 sekundy a jeho maximální rychlost je 250 km/h.

Jízdní zážitek navíc zlepšují funkce jako možnost řazení nahoru bez ubrání plynu či elektronicky řízený samosvorný diferenciál eLDS s hydraulicky ovládanými spojkami, který je schopen přenést až 100 % dostupného točivého momentu na kolo s lepší trakcí.

Ondřej Mára
Diskuze (12)

Doporučujeme

28. 9. 2022 17:24
Ford novinky
Ford noviny naleznete na jednom miste: http://www.fordauto.sk/
Avatar - speedfred
28. 9. 2022 12:11
Re: Re: Re: Pěkný kus auta
GTI stálo koľko?
Avatar - iudex
28. 9. 2022 08:47
Re: Re: Re: Pěkný kus auta
V r. 2014 som reálne F3ST zvažoval, mal som ponuku za 25500 eur. Ešte mám cenu FRS z r. 2016, vtedy stála 37990 eur, teda presne rovnako, ako dnes ST.
Ale asi to je len zbytočný masochizmus.
27. 9. 2022 18:11
Re: Re: Re: Pěkný kus auta
Bohuzial, uz pred fl stiahli st z ponuky, ked som im volal tusim leto 2020 , ze by som mal zaujem o st kombi, chlapik povedal, ze sa ozvu, neozvali, a na mail mi potom uz nik neodpovedal, bol by som zvedavy ci sa vobec da realne na slovensku kupit, ci stiahnu hned cennik do vianoc.
Avatar - iudex
27. 9. 2022 16:39
Re: Re: Pěkný kus auta
Taká je žiaľ doba, hotheč za 30 už nekúpiš. Nie dávno sa dal Megane RS kúpiť za 27t a teraz stojí 37t, zdraženie o 10t. :-(