Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford prý přestal přijímat objednávky na Focus a Fiestu, jaká je situace v Česku?

Ondřej Mára
Diskuze (21)

Evropské zastoupení automobilky Ford bojuje s problémy ve výrobě, které dopadly i na dvojici populárních hatchbacků.

Kolegové z Automotive News Europe dnes informovali, že automobilka Ford přestala přijímat objednávky na nové modely Focus a Fiesta. Důvodem mají být problémy s výrobou a logistikou, kvůli čemuž se čekací lhůty na některé modely měly protáhnout až na 12 měsíců.

Při pohledu na český konfigurátor modrého oválu pak zákazníci skutečně zjistí, že zde chybí jak Focus, tak i menší Fiesta. Obrátili jsme se proto na české zastoupení značky, které nám k oběma modelům poskytlo bližší informace. Z nich přitom vyplývá, že objednávky menší Fiesty v současnosti skutečně stojí:

Dostupné jsou pouze skladové vozy, výroba momentálně přezadaná a vyrábí se pouze prodané zákaznické vozy. Termín pro otevření nových objednávek do výroby v tuto chvíli nemůžeme potvrdit,“ uvedl na dotaz zástupce značky.

Video se připravuje ...

Situace kolem Fordu Focus je sice povzbudivější, přesto se i zde musí zájemci připravit na drobné komplikace: „Z důvodu nedostatku některých komponent probíhá výroba v omezeném množství nebo v upravených konfiguracích na základě konkrétních možností výroby a individuální domluvě se zákazníkem. Standardní konfigurátor Ford tyto specifikace neobsahuje, a byl tedy dočasně odstraněn z našich webových stránek k přepracování tak, aby reflektoval aktuální možnosti výroby.

Automobilka přitom již v minulosti prozradila, že produkce v německém závodu Saarlouis, kde se vyrábí Ford Focus, bude koncem srpna omezena. Z původně plánovaných 195.000 vozů by tak zde nakonec v roce 2022 mohlo být vyrobeno jen kolem 117.00 vozů, zmiňovaly odhady kolegů z Motor1.

V příštím roce by se situace mohla zlepšit, vyrobeno by mohlo být okolo cca 143.000 vozů, pokud ale budou pokračovat problémy se zásobováním, číslo se může ještě zmenšit, jak s obavami dodávají zahraniční kolegové.

Samotný Ford Focus by se přitom měl vyrábět pouze do roku 2025, kdy zřejmě odejde bez nástupce. Nejistá pak bude i budoucnost závodu v Saarlouis, pro který zatím automobilka zřejmě ještě nenašla nové využití. Ve hře tak nakonec může být i jeho prodej.

Ondřej Mára
Diskuze (21)

Doporučujeme

Avatar - hugino
22. 7. 2022 16:01
Re: Facelift
Nič netrvá večne ale keby trochu uvažovali čo chce trh a dlhé roky to fungovalo tak ani Ford a ani Fiat nemuseli takto dopadnúť.Keď to stále dokazujú VW group alebo Peugeot a toho sa chytili aj korejci a myslímže tý to urobili za posledných 10 rokov najlepšie.Ale samozrejme súhlasím s tým čo si napísal.
22. 7. 2022 11:10
Re: Facelift
Nic netrvá věčně, tím spíše na volném trhu. Na historii se nikdo neptá.
Takový Fiat je na tom ještě hůře. Od 70. let motorizoval půlku světa díky prodeji licencí na svá auta, v 80. letech se dokázal dostat na 1. pozici v Evropě, ještě v roce 2001 dokázal prodat v Evropě přes půl milionu Fiatů Punto. Dnes už Punto vůbec nevyrábí, prodeje všeh jeho modelů v Evropě dohromady jsou pod půl milionem a o prodeji licencí může jen snít (do budoucna bude naopak skoro vše nakupovat od PSA).

Taky tipuju, že to Ford v Evropě zabalí. Nemyslím si, že by to byla tragédie. Mustang, jediné zajímavé auto, bude dostupné přes neoficiální dovozy. Focus s čínským vzhledem a litrovými motůrky bude chybět málokomu.
Avatar - hugino
22. 7. 2022 10:49
Re: Facelift
To áno ale keď nemajú napr. vo Forde pre malý SR trh ani oficiálneho dovozcu tým pádom trpí predajná siať samozrejme s akciami + servis tak potenciálny zákazník ide ku konkurencii. A pritom to sú určite kvalitné autá.Keby to robili ako korejci tak sú v EU stále v pohode.
22. 7. 2022 10:32
Re: Facelift
Lidi to měli víc kupovat.
Avatar - hugino
22. 7. 2022 09:37
Facelift
Tak načo potom robili ten parádny facelift ?Ja som myslel že aspoň 2-3 roky ho ešte budú ponúkať v akciových cenách ? Mám obavy že do 5 rokov to Ford v EU zabalí a to bude fakt škoda takej značky s takou históriou v Europe ...Capri,Escort,Sierra,Fiesta,Focus,Mondeo....nepochopitelné ako môžu takto do...ať takúto automobilovú značku. :no: :no: :no: