Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Ford Mustang byl vyhlášen nejvíc americkým autem, z dovozu má jen 23 % komponent

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Jeden ze symbolů amerického automobilového průmyslu se současně může pochlubit i nejvíce americkou výrobou. Mezi značkami však zvítězila Tesla.

Americká Univerzita Kogod School of Business sestavuje každý rok přehled, jehož cílem je zjistit, který z amerických automobilů je sestaven za využití nejvyššího procenta amerických dílů. Letošním vítězem se přitom ukázal být Ford Mustang GT s manuální převodovkou, u kterého dosáhlo skóre působivých 88,5 procenta.

Skóre se přitom nevypočítává pouze z původu komponent, kdy se za domácí produkci považují díly vyrobené v USA a Kanadě, ale zabývá se také dalšími okolnostmi výroby. Řeší se například místo kompletace vozu, místo výroby motorů a převodovek, sídlo vedení společnosti, sídlo vývojových center, atd.

Například za původ součástek tak Mustang získal 77 procent, takže se 77 procent jeho komponent vyrábí v USA nebo Kanadě. Celkové skóre pak bylo 88,5 procenta. Na druhém místě skončil Chevrolet Corvette (celkové skóre86 %) a třetí místo si připsaly tři Tesly Model 3 - Standard Range, Performance a Long Range (shodné celkové skóre 82,5 %).

Čtvrtou příčku obsadil Ford Bronco 2.7 V6 (celkové skóre 80,5 %) a na páté pozici skončilo s celkovým skóre 80 % rovnou pět automobilů – Tesly Model S a Model Y, Ford Expedition, benzínový Chevrolet Colorado a benzínový GMC Canyon.

Video se připravuje ...

Mezi výrobci automobilů pak nejvyššího skóre dosáhla právě Tesla, která dosáhla celkového průměru 81 procent. Špatně si však nevedly ani společnosti General Motors nebo již zmiňovaný Ford, které v celkovém průměru skončily lehce nad hranicí 70 procent.

V minulém roce přitom tabulku také ovládl Ford, tehdy se však jednalo o model Ranger, který ale v letošním přehledu spadl až na šestnácté místo. Nebyl však jediný. Celkově se americké pick-upy, co se komponent z domácí výroby týče, propadly z loňských celkových 70 procent na letošních cca 45 procent.

Ondřej Mára
Diskuze (2)

Doporučujeme

Avatar - Barrichello
18. 10. 2021 09:31
To je jedině dobře
tak by to mělo být :yes: :yes: :yes:
17. 10. 2021 20:27
Ford novinky
Ford novinky naleznete na jednom miste> http://www.fordauto.sk/