Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

GM představilo drsný armádní elektromobil, techniku má z hatchbacku Bolt EV

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Obranná divize GM představila jedinečný prototyp čistě elektrického vozidla ISV, které dostalo označení All Electric Concept Vehicle.

Synonymem amerického armádního vozidla je pro mnohé z nás stále ještě HMMWV, známý především pod zlidovělým označením Humvee, jenže v posledních letech ho americká armáda nahrazuje hned několika modely. Zatímco v předních liniích by měl být nasazen Oskosh JLTV, pro rychlou přepravu pěchotních družstev si americká armáda v minulém roce vybrala vozy ISV z dílny GM Defense.

Infantry Squad Vehicle, jak zní celý název ISV, by pak mělo sloužit k přepravě až 9 vojáků a jejich vybavení. Zajímavostí stroje jsou přitom kompaktní rozměry, díky kterým se vejde do vrtulníku Ch-47, nebo technika, která ve velkém vychází z civilního pick-upu Chevrolet Colorado.

Nyní však GM Defense představilo koncept vozu ISV osazený čistě elektrickým pohonným ústrojím. Podle informací GM Authority by pod kapotou měl být uložen elektromotor o výkonu cca 200 koní s nejvyšším točivým momentem cca 361 N.m, který vychází z techniky použité v elektrickém hatchbacku Chevrolet Bolt EV.

Tato technika je přitom součástí tzv. E-Crate pohonného ústrojí, které bylo představeno na SEMA Show v roce 2019. Podobné „Crate“ motory jsou přitom obvykle tvořené spíše motorizacemi typu V8, určenými pro zástavbu do renovovaných a restomod muscle cars. Doba se ale mění.

Elektromotor pod kapotou prototypu All Electric Concept Vehicle by měl primárně pohánět zadní kola, i za jízdy by však mělo být možné přiřadit i pohon kol předních. O napájení elektromotoru by se měla starat 400V baterie o kapacitě 60 kWh, uložená pod prodlouženou „korbou“ vozu, která by měla zajistit dojezd okolo 112 až 241 km na jedno nabití.

Až na prodlouženou korbu, která povyrostla o necelých 13 cm, je však vozidlo ISV zcela původní. Stále tedy vychází z civilního pick-upu Chevrolet Colorado ZR2, má shodný rozvor i podobně velkou kabinu.

Na postavení něčeho podobného nebyly žádné požadavky,“ uvedla tisková mluvčí GM Defense pro Motor1. „My jsme však chtěli našim armádním zákazníkům ukázat, co je možné i v krátkém čase. V pondělí jsme vyrazili na offroad dráhu Charlotte Motor Speedway Rock City Campground a vůz si vedl skvěle, absolvoval dokonce stejnou dráhu jako ISV, včetně brodění blátem a stoupání do kamenitého kopce.

Ondřej Mára
Diskuze (4)

Doporučujeme

Avatar - Jerry.Gunman
9. 5. 2021 14:51
Re: Drsný armádní elekromobil
Vážený pane kolego, račte se plésti.
Potahnou za sebou buben, z něhož se bude odvíjet prodlužovačka :D :yes:
Ekologická ;-) ;-) ;-)
8. 5. 2021 17:19
Re: Drsný armádní elekromobil
Armáda pojede do boje a potáhne sebou flotilu náklaďáků s agregátama. To známe už z Baja 1000.
Avatar - Jerry.Gunman
8. 5. 2021 10:56
Drsný armádní elekromobil
Drsný armádní elektromobil, to je trošku oxymoron...
To bude asi ideový nástupce tak "drsných" bojových vozidel , jako byl Trabant a Tudor ;-) ;-)

BTW, séééérdečné pozdravy hovňousovi "Fuckmanovi", který (jako správné lejno) bude dozajista smrdět i zde ;-) ;-)