Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Tohle drsné armádní monstrum je z 90 % civilní pick-up Chevrolet

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Dceřiná společnost General Motors vyhrála kontrakt na nová americká armádní vozidla ISV, která vzniknou na základě pick-upu Colorado.

Společnost GM Defence LLC, dceřiná společnost General Motors, vyhrála kontrakt v hodnotě 214.3 milionu dolarů (cca 5,1 miliardy Kč), v rámci kterého dodá americké armádě nová vozidla pro pěchotní družstva ISV (Infantry Squad Vehicle).

Vozidla typu ISV mají sloužit především k rychlé přepravě vojáků po bojišti, čemuž odpovídá jejich konstrukce. Armádou vybrané ISV od GM nabízí kapacitu pro přepravu 9 vojáků a dostatečnou agilitu pro jejich přepravu v náročných bojových podmínkách.

Velkou výhodo vozu je také jeho nízká váha, díky které se dá přepravovat v podvěsu pod populárními přepravními vrtulníky UH-60 Blackhawk. Díky kompaktním rozměrům se dá navíc vozidlo naložit i dovnitř většího přepravního vrtulníku CH-47 Chinook.

Nová armádní vozidla ISV jsou vybavená četnými úpravami pro bezpečnou přepravu posádky i nákladu, které dokonale zakrývají jejich původ. Pod maskovací barvou, výztužemi a rámy se totiž ukrývá středně velký civilní pick-up Chevrolet Colorado ZR2, modelový rok 2020.

Podle informací webu Carscoops by dokonce až 90 % techniky tohoto armádního vozu mělo pocházet ze standardní produkce automobilky, včetně tlumičů Multimac z nabídky komponent Chevrolet Performance.  Dostatek výkonu pak odstrojenému vozu zajišťuje 2.8 litrový turbodiesel Duramax o výkonu 186 koní, který je párován s automatickou šestistupňovou převodovkou.

Společnost GM Defense přitom dodává, že spolehlivost a odolnost použitých komponent dokazuje například závodní série Best in the Desert. Chevrolet Colorado byl totiž jedním z pouhých čtyř vozidel, která dokázala mezi 434 soutěžícími absolvovat 11 navazujících závodů. 

V rámci kontraktu za 214.3 milionu dolarů by měla společnost GM Defense dodat armádě nejprve 649 vozidel, což by mohlo znamenat přibližnou cenu jednoho vozidla ISV okolo 330.200 dolarů (cca 7,86 mil. Kč). Součástí kontraktu je ovšem i servis a údržba, což znamená, že jedno vozidlo vyjde výrazně levněji.

Je to opravdu čest využít zkušeností naší mateřské společnosti, jako jednoho z největších světových výrobců automobilů, při navrhování, stavbě a dodávání nejlepších dostupných technologií pro muže a ženy ozbrojených sil USA a našich spojenců,“ uvedl Davic Albritton, prezident GM Defense.

Ondřej Mára
Diskuze (0)

Doporučujeme