Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak budou fungovat jednodenní e-viněty: Jak se určí její cena? A kde bude platit?

Petr Barták
Diskuze (0)

Volání motoristů po jednodenní dálniční e-vinětě dostává reálné obrysy. Měla by platit nejpozději pro rok 2024.

Nač mám hradit užívání dálnic kupony s delší platností, než skutečně využiji – to byla jedna z otázek při zavedení elektronické viněty v Česku v roce 2021. Předtím se celé léto hojně přetřásalo, proč Česko jednodenní kupon nezavede. Věc, která by se líbila nejen doma českým motoristům, ale třeba i tranzitujícím dovolenkářům při cestě k Jadranu, rozlouskl až Brusel.

Novelou takzvané Euroviněty zavázal jednotlivé členské státy, které využívají časového zpoplatnění dálnic, aby do dvou let přidaly k dosavadním kuponům ještě ten kýžený jednodenní. „Zavedení jednodenní dálniční známky pro všechna vozidla v provozu umožní cestujícím v tranzitu zaplatit za cestu spravedlivou cenu,“ uvedl po schválení novely směrnice v polovině letošního února zpravodaj Evropského parlamentu Giuseppe Ferrandino.

Za kolik?

S postupem času se začali ozývat naši čtenáři a stran ceny, kterou Ministerstvo dopravy zatím ještě ani neudalo, vymýšleli různé teorie. „Je pravda, že cena jednodenní známky bude poloviční než desetidenní?“ ptal se například Tomáš Maurer.

Jak se bude cena vypočítávat, je už dáno přímo novelou, vysvětluje mluvčí resortu dopravy František Jemelka: „Platí, že cena by měla být maximálně v hodnotě devíti procent z roční sazby.“ Bude tedy záležet, jakou cenu bude mít v době zavedení jednodenních známek ta roční. Jednoduchým výpočtem zjišťujeme, že devět procent z 1500 Kč za roční kupon v Česku, a tedy i maximální cena jednodenky dosahuje 135 korun. To by se do ceny nejbližšího kuponu – 310korunového na deset kalendářních dní – vešla celkem dvakrát, a ještě by něco zbylo. Můžeme tedy s touto sumou počítat i pro rok 2024?

„Vypočteno je to správně, ovšem nelze zapomenout na fakt, že cena dálničních kuponů v České republice se neměnila od roku 2012, a může se tedy ještě pohnout,“ připomíná mluvčí Jemelka.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Petr Barták
Diskuze (0)

Doporučujeme