Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jak přežít zimu na motorce nebo skútru? Sezona nemusí skončit!

Petr Slováček
Diskuze (1)

Kovaní motorkáři říkají, že pro ně neexistuje špatné počasí, pokud se dobře obléknou. Jestliže taky nechcete ukládat skútr nebo motorku k zimnímu spánku, poradíme, jak na to.

V dobách, kdy bylo auto vzácné, běžně se jezdilo na motocyklech celoročně. Důkazem je třeba servisní návod k Jawě „Kývačce“ 250/353 z 50. let, který řeší, jak namíchat směs hustších olejů do tlumičů a převodovky na zimu. Oblíbeným tipem tehdy byly noviny strčené pod kalhoty na kolenou, která to v zimě odnášejí nejvíc.

Dnes to mají motorkáři snadné – v obchodech je široká nabídka příslušenství a oděvů, které jim zpříjemní celoroční jízdu. Přesto se do toho většina z nás nežene, protože studený asfalt klouže. Zcela jinou skupinou jsou ale novopečení skútristé. Připomínáme, že každý držitel oprávnění skupiny B na osobní auto může od 19. ledna 2013 v Česku legálně usednout za řídítka skútru do 125 cm3 s automatickou převodovkou. Prodejci potvrzují, že se jim do té doby obchody v kategorii prakticky nezastavily, jaký je zájem.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Petr Slováček
Diskuze (1)

Doporučujeme

11. 11. 2022 08:43
směs hustších olejů na zimu
....Důkazem je třeba servisní návod k Jawě „Kývačce“ 250/353 z 50. let, který řeší, jak namíchat směs hustších olejů do tlumičů a převodovky na zimu.....


Nevěřím, že by někdo radil do převodovky a tlumičů na zimu hustější oleje, když oleje v mrazech houstnou už samy přirozeně. Prostudoval jsem proto několik servisních návodů k Jawě „Kývačce“ 250/353 z 50. let a nic takového tam není. Do tlumičů předepisovali celoročně vždy stále stejné náplně, a jedině do převodovek starších modelů doporučili na zimu konkrétní typ jiného, ovšem naopak řidšího oleje.
O nějakém míchání směsi olejů tam také není ani slovo.

Dál jsem článek nečetl, nemám premium.