Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jezdili jsme hasičským speciálem na letišti: Probodne trup letadla!

Tomáš Hadač
Diskuze (0)

Jsou úplná špička mezi hasičskými speciály. Rakouský vůz Rosenbauer Panther, jenž slouží na pražském letišti, jsme vyzkoušeli. Co všechno umí?

Letiště Václava Havla Praha je vážně studna pozoruhodných aut. Tentokrát jsme přijeli prubnout zásahové speciály, které platí za největší hasičské klenoty v celém Česku! Celkově tady mají čtyři. Dva svítivě zelenožluté a dva červené rakouské speciály Rosenbauer Panther. My se za chvíli projedeme červeným, který na dráze umí vymáčknout až 120 kilometrů za hodinu.

Hlavně bleskově

Rychlost zde platí za alfu a omegu práce. Hasiči musí po celém areálu letiště zasáhnout do tří minut. Panther s sebou veze dvanáct a půl tisíce litrů vody, 1500 litrů pěnidla a 250 kilogramů prášku. Výtoková rychlost přitom dosahuje až 7500 litrů za minutu při 10 barech. „Mimochodem výjezd musíme stihnout do pětačtyřiceti vteřin. A to ať jíme, jsme na záchodě, nebo si právě dáváme horkou sprchu,“ poznamenává hasič Michal Tittl, s nímž se za chvilku s 36 tun těžkým pantherem vydáme do „akce“.

Video se připravuje ...

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.

Tomáš Hadač
Diskuze (0)

Doporučujeme