Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Jižní Čechy: Krajem rybníků

David Šprincl
Diskuze (0)

Z Hradů do Hradce přes sto rybníků Třeboňska: náš červnový výlet východní větví jižních Čech odkryl nevídaně krás.

Jižní Čechy – malebný kraj svíraný Šumavou a Novohradskými horami – to je úchvatná příroda s prameny řek od Vydry po Vltavu, ale také historie, za níž mohou dávné obchodní cesty. Právě tady byla jejich křižovatka. Na jihu tak stojí spousta hradů a zámků. Každý jistě zná Český Krumlov, Hlubokou, Rožmberk či Zvíkov. My jsme ale náš výlet nasměrovali dál od Šumavy či „jihočeského moře“ Lipna. Vody si ale užili i tak dost!

Nové Hrady

Náš výlet jižními Čechami začínáme v nenápadném srdci Novohradských hor poblíž hranic s Rakouskem. Když tu místní vidí fotoaparát a vůz polepený logem Světa motorů, smějí se, že se objeví v časopise. „O nás se vůbec nepíše,“ stěžují si od půllitru ze zahrádky na náměstí. Přitom jde o kouzelné městečko, jehož historické jádro je městskou památkovou zónou. Lákadel má spoustu: slavný hrad, pár set metrů opodál i zámek. Z okolí sluší zmínit Terčino údolí, rezervaci Červené blato či tvrz Cuknštejn. A těch rybníků kolem! Stačí říct skoro jakékoliv písmeno abecedy a na názvy nestačí prsty ruky. Tak třeba B a Baštovec, Bažantník, Bedřichovský, Blatec, Borek, Byňovský. Nebo P a Pařezník, Písčitý, Plánský, Poitro, Písař, Pytlák. Z Nových Hradů se dá jet dvěma směry: silnice 156 vás dovede do Českých Budějovic (30 km), nebo se z ní dá v Trhových Svinech odbočit na 157 a zamířit do Českého Krumlova (45 km). My ale volíme silnici 154 směr Třeboň.

svetmotoru svetmotoru

Třeboň

Udělali jsme dobře, silnice 154 je parádní, hezké zatáčky v nádherných jihočeských lesích musí potěšit každého vášnivějšího řidiče. A samozřejmě se všude lesknou další a další kapří domovy. Největší nás čekají v lázeňském městě Třeboni, ležící na Zlaté stoce mezi Světem a Rožmberkem – ten je se skoro 500 hektary největším rybníkem na světě, hravě by spolkl sto dalších včetně tak zajímavě znějících jako Čekal, Ženich a Vdovec. Komu by přišel k duhu spíš zlatavý mok, doporučujeme krásně opravený pivovar, založený už v roce 1379, kde se vaří tradiční Regent. Milovníky sladkého můžeme poslat do mnoha zahrádek Masarykova náměstí s podloubími, mariánským sloupem a kašnou. Po nich budete mít dost sil na třeboňský zámek, jeden z největších v Česku – vždyť má přes sto obytných místností. A hřích by bylo vynechat Schwarzenberskou hrobku v nádherném anglickém parku u rybníka Svět.

svetmotoru svetmotoru

Stráž nad Nežárkou

Z Třeboně se vinou dvě hlavní cesty: silnice 24 podél rybníků jako Láska, Naděje, Víra, Skutek vás dovede do Veselí nad Lužnicí, z něhož se dá pokračovat na husitský Tábor. My volíme číslo 34 na Jindřichův Hradec a v polovině trasy se zastavujeme ve Stráži nad Nežárkou – městě spojeném s pěvkyní Emou Destinovou. Ta tu žila na vlastním zámku, když se během první světové války vrátila ze slavného angažmá v USA. Musela, neb ji tehdy zadržela na hranicích c. k. rakouská policie kvůli údajné špionáži a na zámku jí nařídila domácí vězení. Bydlela tu až do smrti v roce 1930.

svetmotoru svetmotoru

Jindřichův Hradec

Jen slabou čtvrthodinku jízdy ze Stráže se před námi otevírá perla mezi českými městy. Koncem 16. století byl Hradec považován za druhé město království po Praze a slavná historie z něj dýchá dodnes. Místní hrad a zámek je v Česku třetím největším po tom v Praze a v Českém Krumlově, Krýzovy jesličky v muzeu jsou podle Guinnessovy knihy rekordů dokonce největším mechanickým betlémem na světě. A Hradečané se také mohou chlubit, že mají rafičky hodinek na nejpřesnějším místě u nás: městem totiž prochází 15. poledník, určující středoevropský čas. Hned vedle se nám zalíbila krčma s penzionem i pro nejnáročnější. Ujet z města na noc by byla škoda: hospůdky tu stojí na každém rohu a ráno se dá skvěle probrat: ať v rozsáhlém aquaparku nebo padesátihektarovém rybníku Vajgar, ležícím uprostřed města. Ten totiž zdaleka neslouží jen sportovcům nejstaršího veslařského klubu v Čechách.

svetmotoru svetmotoru

Červená Lhota

Pokud jste jako my přespali v Jindřichově Hradci, určitě se druhý den vydejte po silnici 128 směrem na Deštnou. Po dvaceti kilometrech dojedete na zámek s netradiční barvou, k níž se váže pověst o zmizení krásné zámecké paní, po níž zbyly jen nesmazatelné krvavé stopy na bílých stěnách, což donutilo změnit fasádu načerveno. Vzniklo tu nejvíc pohádek, jmenujme třeba Zlatovlásku, O zatoulané princezně, Princeznu na hrášku nebo O kráse a štěstí, točenou i v krásném podzámčí. Milovníky botaniky chytne nejspíš úžasný zámecký park. Ve zmíněné Deštné pak stojí za návštěvu dvě unikátní muzea: letecké a provaznické.

svetmotoru svetmotoru

Putování parní úzkokolejkou za Járou Cimrmanem

Jednou z rarit Jindřichohradecka je úzkokolejná železnice z roku 1897, po níž se dá svézt každý letní víkend i s parní lokomotivou do nitra České Kanady s lesními nádražíčky. Najdete zde třeba Kaproun, kde byl prý vyloučen z přepravy Jára Cimrman, což dodnes připomíná ohniště, u něhož trávil noc.

Tip pro motorkáře

Úžasných tras pro jednu stopu je na jihu hodně. Na naší cestě by se milovníkům rychlých strojů zamlouvala silnice 154. Na motorce máme v jižních Čechách vůbec nejraději trasu od Písku přes Putim, Bavorov až na Prachatice se skvělým asfaltem, horizonty a zatáčkami, z nichž hřeje nejen u řidítek.

David Šprincl
Diskuze (0)