Jaké.auto Informace o autech podle značky a modelu

Lancia Granturismo – italská vize budoucnosti

Libor Zezulka
Diskuze (3)
U příležitosti letošního ročníku Bologna Motor Show lze spatřit na stánku italské automobilky Lancia koncept vozu budoucnosti s označením Granturismo.

Tento koncept tak představuje italskou vizi automobilu budoucnosti a současně dokazuje odvážný postoj italských designérů při hledání nových designérských směrů.

Granturismo je vůz 4260 mm dlouhý, 1920 mm široký a 1410 mm vysoký. Na první pohled zaujme robustnost vozu, kterou zvýrazňují jeho zaoblené tvary. Společně s přechodovými hranami vytváří zaoblené tvary u tohoto vozu dominantní designérské prvky. I přes zcela netradiční tvary však Granturismo nezapře svůj příbuzenský vztah se současnými vozy Lancia a přitom je důstojným obrazem tradice novátorství v oblasti designu u Lancie. Současně také vyjadřuje tradici italské designérské školy. Na vzniku Granturisma se podílel tým designérů LSC (Lancia Style Centre) a inženýrů SC (Studio Carcerano) a CM (Carrozzeria Magigiora). Tyto týmy prokázaly již v minulosti své zkušenosti při návrzích nadčasového designu řady automobilů, virtuálního modelování a stavby prototypů. Granturismo je zástupcem kategorie automobilů s označení HPE (High Performance Estate, neboli vysoce výkonné kombi) a svými tvary také kombi připomíná. Vedle přední části s rozměrnými světlomety a maskou chladiče se Granturismo vyznačuje dlouhou a velkým poloměrem zaoblenou střechu. Na střechu navazuje opět výrazně zaoblená zadní část. Celkový styling vozu dotváří boční partie, které se opět vyznačují zaoblením a přechodovými hranami.

Bližší technické data Lancia zatím nezveřejnila.

Libor Zezulka
Diskuze (3)